Opinie Coen Dekkers Sloom wonen

Sloom wonen

0

’Pff, wat is jouw wifi toch sloom. Het lijkt wel de camping in Kroatië hier, man man, wat een ellende.’ ’Volgens mij is de wifi niet zo traag, maar als je er met 20 vakantiewerkers tegelijk op zit, ja, dat trekt ’ie niet nee.’ Het is zaterdagochtend, pauze en werkelijk iedereen zit op zijn mobiel te staren. Eerlijk is eerlijk, pauzes worden er niet per se gezelliger van, maar gelukkig hebben de staarschermpjes het gewonnen van de filtersigaret.

Mijn bedrijfje staat niet zo heel ver buiten de bebouwde kom, zo zijn de café’s op fietsafstand- ook op de terugweg zelfs – maar ik woon en werk wel in het buitengebied. En daar gaat alles nog door zo’n koperen kabeltje. En dat is sloom. Heel sloom. De speedtester zei net 2MB downloaden en 0.2 MB uploaden. Die vakantiewerker had gelijk, al geef ik dat niet meteen toe natuurlijk.

Ik ben altijd blij als de foto die ik naar de veiling stuur voor de klok van de volgende dag, aankomt voordat de veilingkar er is. Facturen, aanbiedingen, mailings: die upload ik eigenlijk altijd ’s nachts en dan bel ik altijd eerst de buurman of die nog van plan is om die nacht een film van het internet te trekken. Een YouTube-filmpje pauzeer ik altijd na een seconde, dan ga ik effe wandelen, sporten, koken, een potje Monopoly spelen met het gezin en daarna start ik hem weer en kan ik hem afkijken zonder dat dat cirkeltje in beeld gaat draaien.

Reclames van Netflix, Spotify of Videoland, die probeer ik echt te ontlopen want dan weet ik zeker dat ik een kat in de zak koop. Om nog maar te zwijgen van ’werken in de cloud’; klinkt gaaf, maar onkruid plukken in de mist lijkt er hier nog het meeste op.
Gelukkig lijkt er nu een oplossing te komen en krijgen we glasvezel. De gemeente is er mee bezig en ze streven er naar om in 2018 iedereen hier aangesloten te hebben. Dus met een paar jaar, moet het echt wel geregeld zijn.

Zaterdagavond zit ik met mijn dochtertje op de bank. ’Papa, waarom hebben wij geen Uitzending gemist, of Kijken vanaf het begin.’ ’Nou meiske, wij kijken tv via een satelliet, dan kan dat niet.’ ’Maar papa, waarom wil je hier wonen dan?’ Tja.

Reageer op dit artikel

avatar