Snoeien leidt in Duitsland tot meeste ongevallen

  Snoeiwerkzaamheden zijn de belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen op Duitse kwekerijen en groenvoorzieningsbedrijven. Totaal zijn daar minder ongevallen. Maar het aantal beroepsziekten neemt wel toe in Duitsland.

  Dat meldt Taspo op basis van de nieuwste statistieken van de Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau (SVLFG). Bij de SVLFG zijn vorig jaar totaal 41.731 arbeidsongevallen gemeld: 1,54% minder dan in 2016. In Nederland stijgt juist het aantal ongevallen, zo liet de Inspectie SZW in april weten.

  Met 954 ongevallen staat het snoeien van struiken en hagen bovenaan. Daarna komen ongevallen met bedrijfsauto’s, laadmachines, motorzagen en ander materieel.

  Huidkanker en lawaaidoofheid

  Bij beroepsziekten in Duitsland komt huidkanker het meest voor (35% alle gevallen), als gevolg van blootstelling aan te veel zon en UV-straling tijdens het werk. Daarna komt lawaaidoofheid het meest voor (14% alle gevallen), ofwel blijvende gehoorschade door het (onbeschermd) werken met machines of motorisch gereedschap.

  Zowel huidkanker als lawaaidoofheid kwam in 2017 in Duitsland vaker voor dan een jaar eerder.

  Foto: Peter Bennink

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties