Sommige ledfabrikanten beloven nog steeds te veel

  De introductie van leds in de tuinbouw, in 2007, werd kracht bijgezet met spectaculaire verhalen over de efficiency. Inmiddels is duidelijk dat die claims overdreven waren. Desondanks gaan nog altijd spectaculaire cijfers rond, melden adviseurs die telers bijstaan in de keuze van een ledinstallatie.

  „Ik kan me ergeren aan de beloftes die soms worden gedaan”, zegt Wessel van Paassen, directeur van Green Simplicity. „Bijvoorbeeld als ik hoor van een teler dat hij een installatie heeft gekocht van 4,6 µmol/watt. Dat is helemaal niet mogelijk. Vaak zijn het de nieuwkomers op de markt die zich willen onderscheiden met fantastische cijfers over efficiëntie.”

  Ook de levensduur van sommige merken kan tegenvallen, constateert Ramon van de Vrie, directeur van Ledgnd, een onafhankelijk adviesbureau dat telers bijstaat in de keuze voor een ledinstallatie. Volgens hem is de LB-waarde een belangrijk hulpmiddel bij de aanschaf van ledlampen. „Zo weet de teler beter welke kwaliteit hij koopt.”

  Wat is belangrijk bij de aanschaf van ledlampen? Lees hier meer over in Bloemisterij 33/34 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  Foto: Shutterstock
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties