’Soms gedoe, maar meestal werkbaar’


Sinds 1 januari mogen houten boxpallets en ander verpakkingshout alleen het Verenigd Koninkrijk in als ze behandeld zijn tegen schadelijke organismen. „Volgend seizoen willen we dat kwekers zoveel mogelijk in behandelde boxpallets gaan leveren”, zegt Arjan van Eijk van handelaar Pierre den Ouden Plants.

„We moeten met enige regelmaat alles overzetten van kwekers die in onbehandelde pallets leveren naar eigen behandelde boxpallets. Dat is soms wel lastig”, zegt Van Eijk. Voor het exportbedrijf levert dit gedoe en kosten op. „Een prijsverhoging van 10 tot 15% voor fust zoals boxpallets heeft een grote impact, ook in een tijd met hoge prijzen zoals nu.

Er is nu heel veel vraag naar behandelde houten boxpallets”, vertelt Rick Oudenampsen, van Oudenampsen boxpallets uit Bathmen. „We kunnen ze niet aangesleept krijgen. Er is nu houtschaarste, dus ook schaarste aan houten boxpallets.”

Het stempel op de pallet laat zien dat deze voldoet aan de naar het VK verplichte eis ISPM 15. (Foto: Ron Barendse)

En wat zegt bijvoorbeeld Joost Sterke, kweker uit Haaren en met een zakelijke partner eigenaar van MDW boomkwekerijpallets?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 8. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties