De Boomkwekerij Nieuws Sonoma beste in autonoom telen in kas

Sonoma beste in autonoom telen in kas

0

De eerste International wedstrijd ’de Autonome Kas’ is gewonnen door team Sonoma. Het team versloeg vier andere internationale teams, bestaand uit experts op gebied van Artificial Intelligence (AI) en tuinbouw. De prijsuitreiking was woensdag 12 december tijdens de beurs AgriFoodTech in Den Bosch.

Team Sonoma, bestaande uit medewerkers van Microsoft Research en studenten van een Deense en Nederlandse universiteit, won met een nipte voorsprong op team iGrow. Ook het Nederlandse team The Croperators, waarin Delphy en AgroEnergy de krachten bundelden, scoorde goed.

De wedstrijd draaide om de vraag: kan AI het sturen van het klimaat en de irrigatie in een kas autonoom overnemen van een teler? Nog niet. In en rondom kassen zijn nog veel beslissingen en gewaswerkzaamheden nodig waarvoor mensen onmisbaar zijn. Bovendien was de schaal van de Challenge te beperkt om daar krasse uitspraken over te doen.

Volgens de initiatiefnemers was het doel van de wedstrijd dan ook nog niet de ontwikkeling van een volledig autonome kas. Het was een benchmark, waar staan wij met de ontwikkeling van AI voor toepassing in kassen? Andere belangrijke vragen waren: welke teeltstrategieën hebben de teams gebruikt en hoe zijn die bruikbaar in de traditionele tuinbouw, en hoe kan AI in de toekomst beter worden toegepast in de tuinbouw?

De wedstrijd is georganiseerd door Wageningen University & Research en gesponsord door Tencent en David Wallerstein (CXO Tencent). In de kassen van WUR in Bleiswijk werden in augustus vijf compartimenten van 96 vierkante meter ingericht. Elk team kreeg de opdracht om in zo’n compartiment met behulp van AI tot de eerste week van december komkommers te telen. De einduitslag was afhankelijk van drie factoren: de netto winst (de verkoopprijs voor de geoogste komkommers minus de kosten voor onder meer energie, water, arbeid etc.), de inzet van AI (was het algoritme nieuw of het computerprogramma robuust genoeg of de set van gebruikte sensoren opschaalbaar) en duurzaamheid (zoals: de hoeveelheid gebruikte water, CO2 en energie per kilogram komkommers).

Lees 14 december in de Bloemisterij de strategie van The Croperators en hoe dit team de toekomst van autonoom telen van siergewassen in de toekomst ziet.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar