Sortiment leeuwebek verbreed en verbeterd

  Het sortiment antirrhinum majus (leeuwebek) is volop in ontwikkeling. Die conclusie trekt teler Jochem van Daalen van kwekerij Daalakker in Brakel. Onlangs organiseerde veredelaar Evanthia bij hem twee bloeiproeven.

  De bloeiproeven betrof het bestaande sortiment van Evanthia en Enviro inclusief een aantal experimentals. Beide bedrijven hebben de focus met name op rassen die uitgeplant worden in het voorjaar en zomer, grofweg tussen week 8 en week 30. Veredelaar/vermeerderaar Evanthia nam 1 januari 2020 het veredelingsbedrijf Enviro Seeds over. Enviro blijft actief in de veredeling diverse snijbloemen uit zaad. In het gewas antirrhinum majus (leeuwenbek) zijn Antibes, Avignon, Cannes en Orleans bekende series uit hun stal.

  Veelbelovende witte

  Peter van Noort, manager genetics bij Evanthia, schuift uit de bloeiproef met name een nieuwe witte cultivar (zie foto) naar voren als veelbelovend. „Hij heeft een mooie aar met een brede kop. Een van de belangrijkste witte Antirrhinum rassen voor plantingen in voorjaar en zomer is de Potomac Ivory White. Als we een goede Pure White vinden met prima teelteigenschappen, denken we dat iedereen deze zal willen testen. De witte cultivars in ons huidige sortiment zijn Orleans White en Costa Summer White.”

  Een, volgens veredelaar Evanthia, veelbelovende witte cultivar

  Twee bloeiproeven

  Van Daalen teelt zijn leeuwebek in de kas en buiten, zodat hij van eind april tot half oktober aan de markt is. De eerste proef met nieuw en bestaand sortiment van Evanthia bloeide eind mei (week 22) in de kas van Van Daalen in Nieuwaal. Eind juni, week 25, stond een breed sortiment buiten in bloei bij de hoofdvestiging van het bedrijf in Brakel. „Het is mooi om te zien dat het sortiment leeuwebek zo in ontwikkeling is. In elke kleur zijn wel verbeterpunten op te noemen. De wensen verschillen per kweker. Wij telen rustig en gaan voor zware kwaliteit, maar vinden ook uniformiteit heel belangrijk. Het liefst oogsten wij een vak in twee keer leeg. Er zijn echter ook telers die het niet erg vinden als een vak ongelijk in bloei komt.”

  Tachtig cultivars testen

  Vorig jaar testte Van Daalen op zijn bedrijf 40 nieuwe cultivars. Dit seizoen zijn het er zo’n 80 , schat hij, in de bloeiproef van Evanthia. Een strekkende meter per cultivar, met een bestaand soort als referentie voor noviteiten die in de pijplijn zitten. Er komen een aantal mooie dingen aan, concludeert de teler. „Maar die soorten moeten zich nog wel bewijzen in de praktijk. En ze moeten iets toevoegen in onze mix van minimaal drie kleuren op punten als steellengte, aarlengte en teelteigenschappen.”

  Peter van Noort laat weten dat een aantal experimentals doorgaan naar de volgende fase. Daarvan komt zaadproductie en commerciële introductie.

   

  De bloeiproeven van Evanthia trokken circa honderd belangstellenden (vertegenwoordigers, plantenkwekers en telers) die actief zijn met leeuwebek

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties