Staatsbosbeheer vervangt zieke essen

    Staatsbosbeheer voert een nieuw omvormingsplan uit voor essen die aangetast zijn door Chalara fraxinea.

    Zieke essen worden onder andere vervangen door populieren, zegt Lammert Kragt, teamleider Zaad & Plantsoen van Staatsbosbeheer. Hij is altijd voorstander geweest van populieren. „Daarmee kun je snel bos krijgen, maar populieren hebben zeker ook natuur- en cultuurhistorische waarde en leveren hoogwaardig hout.”

    Snelle groei van populieren wil niet zeggen dat de bomen korter leven. „Met goed beheer kunnen populieren 100 jaar meegaan”, aldus Kragt. „Sommige exemplaren, met name zwarte populieren, zijn zelfs al 150 jaar oud.”

    Ook gezond ogende essen aangetast

    Essentaksterfte grijpt volgens Kragt nog steeds snel om zich heen. Staatsbosbeheer verwijdert sinds de zomer als eerste zieke essen die gevaarlijk zijn voor mens en verkeer. Beheerders letten ook extra goed op essen die op het oog gezond zijn.

    Sommige essen die gezond lijken, blijken in de stam en/of hoofdwortels van binnen „zo rot als een mispel te zijn”, aldus Kragt. Beheerders onderzoeken nu de staat van gezondheid, bijvoorbeeld met een prikstok in de stam. „Essenhout is normaal hard, maar als de boom toch is aangetast door de ziekte, prik je er zo in – als een mes wat door boter gaat.”

    Wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk

    Staatsbosbeheer blijft zich inzetten voor essen die gezond zijn. Dat zijn bestaande rassen als Fraxinus excelsior ’Westhof’s Glorie’ en ’Altena’. „In wegbeplantingen lijken die niets te mankeren.”

    Wetenschappelijk onderzoek is volgens Kragt wel zeer noodzakelijk. „Om meer te weten te komen over de ziekte en aantasting, maar vooral om resistente rassen te zoeken. Anders komen we echt op een achterstand.”

    Foto: Alterra

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties