Stof

‘Kun je het een beetje nathouden?’ vraagt mijn pa als ie binnenloopt. ‘Ja hoor, gaat prima pa, de hele koelkast ligt nog vol en in de koelcel staan nog 4 kratten.’

‘Nee man, je plantjes’ zegt ie met een grote glimlach. Wist ik natuurlijk ook wel, maar toch. Ik hou ervan, van die droge humor. Hoe droger, hoe beter. Liefst nog droger dan het weer van de laatste weken. Een neerslagtekort van 120 mm of zo, een record aan zonne-uren, overal stof, stof en stof, als je al een stoffig imago had, is het nu extra moeilijk om  daar vanaf te komen.

En met al die droogte en al die zon is er bijna niks frisser dan, na een lange warme werkdag in de kas, een flinke duik  in een grote bak water. Dus hebben we, een paar weken geleden al, zo’n opblaaszwembadje aangeschaft.  Groot genoeg, makkelijk op te blazen met de compressor en snel te vullen met bassinwater.  Tijdens het openen van de doos, waar zo’n ding trouwens never-nooit-nie-meer terug in gaat, viel er ook een folder met de gebruiksaanwijzing uit. En voor de echte mannen onder ons, de doeners, de stoere gasten die zonder instructies zo’n klus ook denken te klaren, staat de hele tekst van die gebruiksaanwijzing ook nog eens letterlijk afgedrukt op de rand van het zwembadje.

Zo’n badje is namelijk veel meer dan lucht, water en fun. Ja, je denkt wel dat het makkelijk is, maar wat dacht je van een vlakke bodem, geen scherpe voorwerpen in de buurt en toezicht als er kleine kinderen in zitten? Gelukkig staat het allemaal goed beschreven en kan er niks gebeuren.

Een paar weken geleden dus kocht ik dat badje bij de plaatselijke bouwmarkt. Logisch dat ze in een bouwcentrum plastic zwembadjes verkopen trouwens. Maar geen probleem, ze verkopen er ook coniferen, heestertjes, perkgoed en vaste planten. En terwijl ik mijn slang in dat badje hang, denk ik terug aan die plantjes in die bouwmarkt. Met weemoed,  want ze stonden er maar stoffig bij, met een persoonlijk neerslagtekort. Het gezegde, stof zijt gij, tot stof zult gij wederkeren stond op het punt weer eens bevestigd te worden.

De enige informatie waardoor de plantjes aandacht trokken kwam door het schreeuwend gele bord met de tekst 6 voor 4 euro. Precies wat dat badje ook kostte. Verder geen folder met de gebruiksaanwijzing. Geen informatie op het potje.  Geen tips over watergeven, geen enkel pictogrammetje, witte nikszeggende beugeltjes op de clayettes.  Totale chaos als het gaat om bloeitijd, grondsoort, planttijd, snoeitijd en nog veel meer ontbrekende informatie.  Als kwekers weten we alles maar vertellen we niks.

Het geeft veel stof tot nadenken.