‘Stoom injecteren werkt perfect’

Stoom injecteren werkt perfect als alternatief voor Basamid, zegt de Duitse boomteeltexpert Heinrich Lösing. Maar het gaat volgens hem te langzaam.

De Versuchs- und Beratungsring in Pinneberg, waarvan Lösing bedrijfsleider is, heeft 10-12 ha stomen geprobeerd bij diverse boomkwekerijen in de Noord-Duitse teeltregio. „Het functioneert perfect, maar de machine mag niet sneller dan 150 m/uur lopen, anders wordt de temperatuur niet hoog genoeg in de bodem.”

Hoe langzamer de machine loopt, des te dieper komt de stoom. Maar des te meer olie verbruikt de machine. Lösing: „Bij 150 m/uur is al 0,5-0,75 l/m2 bed nodig.”

Lösing betwijfelt of papieren zaadmatten van Terraseed werken met boomzaden, omdat zulke zaden een bepaalde vochtigheid hebben. „Er is een gevaar dat het papier vocht onttrekt aan de zaden, waardoor ze in secundaire rust kunnen komen. En dan kiemen ze dus niet. Met groentezaden werkt Terraseed wel, omdat die zaden droog zijn.”

Ook in Duitsland is Basamid vanaf dit jaar niet meer toegelaten, maar Lösing denkt dat het middel misschien wel terugkomt voor heel Europa. „Onze politiek wil het middel niet meer, maar politiek kan veranderen. Dat is eerder gebeurd, bijvoorbeeld met Captan.”

Lees een interview met de Duitse boomteeltexpert in De Boomkwekerij nr. 16. In dit vakblad staan tevens praktijkproeven beschreven die in Pinneberg lopen.