Stoom uit de oren

In Duitsland mag het weer, in België ook. En misschien komt het middel ooit ook weer naar Nederland. Misschien. Ooit. Stel dat Basamid inderdaad weer beschikbaar komt.

Dan zal het waarschijnlijk weer net zo omstreden zijn als een paar jaar geleden, toen het nog tijdelijk was toegelaten in Nederland. De sector is intussen wel veranderd. Nog minder afhankelijk van chemische middelen, nog minder middelen beschikbaar, nog meer aan de slag gegaan met alternatieve middelen.

Toen de stekker uit de toelating werd getrokken, reageerden kwekers nog diep teleurgesteld. Hoe moet dat nu verder op zaaibedden, als je duur zaad breedwerpig hebt gezaaid en je mag het toplaagje van de grond niet meer behandelen met Basamid?

Ja, je kunt valse zaaibedden maken, dan heb je de eerste kieming mechanisch te pakken. Maar dan ben je wel afhankelijk van natuurlijke omstandigheden, de grond moet wel bekwaam zijn. En daarna, afbranden, of toch maar weer op de knietjes zitten en plukken?

Ja, je kunt misschien wel meer soorten op rijen gaan zaaien en dan ertussen gaan schoffelen, maar dan ben je alweer afhankelijk van natuurlijke omstandigheden.

Ja, stomen. Stomen, dat werd vroeger veel met kasgrond gedaan, toen er nog geen substraatteelt was. Natuurlijk werkt het ook buiten in de grond, als je maar lang en diep genoeg stoomt. Ik stond eens met een kweker en zijn stoommachine op het veld, de stoom vloog ons om de oren. Nee, er kwam geen stoom uit zijn oren, maar hij zei nog wel ’dat dit best veel diesel kost’. Logisch. En daarna vroeg hij zich af wat de mogelijke impact van dat verstoken op het milieu was. ’Wat moet ik anders?’

Stel dat Basamid weer in Nederland mag worden gebruikt, net zoals nu bij de oosterburen en de zuiderburen. Dan zullen kwekers er enerzijds blij mee zijn, en anderzijds toch weer niet. Want hoe leg je dit als ondernemer of als sector uit: je hebt duurzame teelt, gezonde bodem en plantmateriaal hoog in het vaandel staan. Maar je zou het granulaat toch weer gaan gebruiken, moeten gebruiken, omdat alternatieven ook discutabel zijn. Het blijft toch een chemisch middel.

De vraag is ook in hoeverre de toepassing praktisch mogelijk zal worden. In Duitsland gelden bijvoorbeeld al strenge restricties, zoals vele weken langer gasdicht afdekken dan vroeger. En je vraagt je ook af hoe lang een toelating zal standhouden. Of moet je ineens weer terugvallen op alternatieven zoals stomen? Dan kan de stoom echt wel uit je oren komen.

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties