Opinie Coen Dekkers Sweet sixteen

Sweet sixteen

0

De 21ste eeuw werd 16 dit jaar. Zestien. Klinkt al best wel volwassen. De beugel mag er vast binnenkort uit. De puistjes blijven nog even. En dat is erg. Want als je zestien bent, denk je dat dat nooit meer overgaat. Net als wanneer het uitgaat met je vriendje. Er komt nooit meer een leukere voorbij, dat weet je zeker.

2016 had puistjes. Grote ronde witte hagelstenen hier in brabant. Ze explodeerden duizend keer harder door kasramen en coniferen dan een sappige witte puist tegen een spiegel kan spuiten. En de schade was enorm. Zijn 20 rijpe puistenkwakjes met een doekje eenvoudig van een spiegel te vegen, dit vroeg serieus opruimwerk.

Wereldwijd was er in 2016 een andere opvallende puistenstrijd: election day. De vuurrode onderhuids groeiende puistenbult van Trump bleek te kunnen winnen van de vrouw die elke gescheiden Amerikaanse man deed herinneren aan zijn eerste echtgenote. En je kent ze vast, die rode dikke puisten die maar niet willen doorbreken. Soms gaan ze vanzelf weg, maar als je hem teveel plaagt, dan gaat ’ie open en enorm bloeden. Dan blijkt ’ie niet gevuld te zijn met pus, maar met bloed. Dat is Trump: misschien valt het mee, maar misschien gaat ’ie stuk. En of er dan een enorm levenslang litteken ontstaat, dat moeten we maar afwachten.

In 2016 maakte Engeland het uit met Europa. Brexit. Europa was geschokt, het liefdesverdriet was enorm. Engeland zei dat het nog wel van Europa hield, maar zichzelf een beetje was kwijtgeraakt. Het land heeft even tijd voor zichzelf nodig. Nu zijn ze bezig om als vrienden uit elkaar te gaan. Dat wordt nog leuk. Gelukkig lijkt de liefde tussen Europa en Turkije niet wederzijds. Eerst het Engels verdriet maar eens verwerken voordat we een nieuwe relatie aangaan.

Het goede nieuws is, de beugel mocht eruit. 16 kreeg weer mooie tanden. En een stralende lach. En daardoor aantrekkingskracht. Rutte had ooit gelijk. Na het zuur komt het zoet. Puistjes zijn tijdelijk, maar de beugel is voor altijd weg. Laten we tijdens de feestdagen nog één keer het zoete van 2016 vieren. En dan zetten we onze ’nieuwe tanden’ in 2017! Tot volgend jaar!

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.