’Taxus lijkt veroorzaker dood Haagse spreeuwen’

In Den Haag werden in de afgelopen periode 330 dode spreeuwen gevonden. Volgens vogelopvang De Wulp wijst toxicologisch uit dat het eten van Taxus wel eens de oorzaak van de sterfte kan zijn.

In het Haagse Huijgenspark werd in de afgelopen weken diverse keren een groot aantal dode spreeuwen gevonden. Het bleef lang gissen naar de oorzaak, maar volgens vogelopvang De Wulp wijst toxicologisch onderzoek in de richting van Taxus als schuldige.

Gifstoffen

De oorzaak zou liggen in natuurlijke gifstoffen en afbraakproducten in weefsels die afkomstig zijn uit Taxus. De stof komt volgens onderzoekers niet voor in het vruchtvlees van de besjes, maar wel in de blaadjes, takken en pitjes.

Daarmee is volgens de onderzoekers het probleem nog niet opgelost, maar naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek sluiten zij vergiftiging of een besmettelijk virus uit. Wellicht dat de vogels van snoeiafval hebben gegeten en dat dat in combinatie met het drinken van water tot de sterfte heeft geleid.

De vogels die het overleefd hebben zijn inmiddels verder gevlogen. Twee keer per jaar maken de vogels een stop in hun reis van en naar het zuidelijk halfrond.

Bron: Algemeen Dagblad

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert
Robert
4 jaren geleden

Wat een raar resultaat. Ik had gelezen dat ze in Den Haag met G5 aan het testen waren en daar door de spreeuwen uit bomen vielen en eenden doken met hun kop onder water. En dit allemaal bij elkaar in de buurt. Een pit lost sowieso niet op in de maag van een spreeuw.
En waarom is er dan niet eerder een spreeuwen sterfte ontdekt?
Het spijt me ik geloof dit verhaal niet.