Buxusmot wint steeds meer terrein in Vlaanderen en Nederland

De buxusmot is aan een flinke opmars bezig. In Vlaanderen heeft al ruim de helft van de buxuseigenaren met de plaag te maken. Dat blijkt uit de gegevens van het Grote Vlinderweekend, de jaarlijkse tuinvlindertelling van Natuurpunt.

Buxus staat in maar liefst twee derde van alle tuinen van mensen die deelnamen aan de vlindertelling. De helft van de buxuseigenaars meldt dat hun buxus aangetast is door Cydalima perspectalis. Dit verschilt sterk tussen de regio’s, zo blijkt. In Antwerpen meldt 69% van de buxuseigenaars schade, in Vlaams Brabant 60%, in Oost-Vlaanderen 57%, in Limburg 51%. In West-Vlaanderen is dat slechts 12%.

Nederland
Ook in Nederland neemt het plaaginsect een hoge vlucht. In 2007 werd het beestje voor het eerst gesignaleerd en aanvankelijk beperkte het verspreidingsgebied zich vooral tot het westelijk rivierengebied. De laatste jaren heeft de rups zich echter in grote delen van Nederland gevestigd, van Limburg tot Groningen, wel zijn er grote verschillen van locatie tot locatie. Op deze pagina van RTV Utrecht is een video te zien van de situatie in Houten dit jaar.

Bestrijding
Lichte aantastingen kunnen volgens Natuurpunt verholpen worden door de rupsen te verwijderen (met de hogedrukspuit of met de hand) en de struiken in te spuiten met een bestrijdingsmiddel (bijvoorbeeld met piperonylbutoxide en pyrethrinen). Herhaal de behandeling na twee weken omdat de rupsen niet allemaal tegelijk uit het ei komen. De behandeling is het meest effectief bij de eerste generatie rupsen die eind april, begin mei verschijnt. Dan heb je vanzelf minder last van de tweede generatie in de loop van de zomer.

Het vergt dus nogal wat inspanning om van de buxusmot af te komen. Bovendien is de kans op herbesmetting uit buurtuinen levensgroot aanwezig. Veel tuineigenaars zullen daarom kiezen voor een alternatief voor Buxus, zoals Ilex crenata, aldus Natuurpunt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties