De Boomkwekerij Teelt Kastanjemineermot zorgt voor vroege bladval

Kastanjemineermot zorgt voor vroege bladval

2

De kastanjemineermot zorgt dit jaar voor veel extra vroege bladval van paardenkastanjes. De rupsjes van de paardenkastanjemineermot maken gangen in de bladeren die bruin worden en vervroegd afvallen.

Er ontwikkelen zich drie generaties waardoor de aantastingen in de loop van het jaar steeds heviger worden. Het beeld is soms dramatisch, maar de bomen sterven hierdoor niet af. De aantasting maakt de bomen volgens entomoloog Leen Moraal ook niet gevoeliger voor de beruchte kastanjebloedingsziekte, die wel sterfte veroorzaakt.

  • Twee kastanjemineermotten (Cameraria ohridella) op de stam van een paardenkastanje

  • De larve van de kastanjemineermot die in het blad leeft en daar van de bladmoes eet

  • De rupsjes van de paardenkastanjemineermot maken gangen in de kastanjebladeren die bruin worden en vervroegd afvallen. Er ontwikkelen zich drie generaties waardoor de aantasting gedurende het jaar verhevigt. Het beeld is soms dramatisch, maar de bomen sterven hierdoor niet af.

Bestrijding
Er zijn eigenlijk geen bestrijdingsmogelijkheden tegen de mineermot voorhanden. Tot nu toe is er ook weinig natuurlijke regulatie. Er is wel enige activiteit van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en mezen, maar deze zijn niet effectief. Ook de winter heeft weinig effect op de overleving, want de poppen kunnen temperaturen van min 23 graden Celsius verdragen.

De meest aanbevolen methode is het verzamelen en vernietigen van het afgevallen blad met de daarin overwinterende poppen, men kan het composteren of verbranden. Met het verkleinen van de populatie overwinterende poppen wordt ook de beginpopulatie van de eerste generatie motjes van het volgende voorjaar verkleind. De aantastingen zullen hierdoor merkbaar minder zwaar beginnen.

Bekijk de video van Ede TV waarop Leen Moraal uitleg geeft over de mineermot.

 

Foto’s: Leen Moraal, A. van Frankenhuyzen, Martin Schuurmans

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Leen MoraalM.Hirs Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
M.Hirs
Gast
M.Hirs

Al jaren halen we zoveel mogelijk de afgevallen bladeren weg en ik heb de indruk dat onze boom minder snel en zwaar wordt aangetast. Ik vraag me af of je kunt voorkomen dat de mineermotten richting nieuwe bladeren migreren. Wanneer komen de poppen uit? Gaan ze via de stam naar boven? Kleefband net als bij fruitbomen?

Leen Moraal
Gast
Leen Moraal

Geachte M. Hirs, De poppen die hebben overwinterd komen in het voorjaar uit. De eerste motjes verschijnen, afhankelijk van temperatuur, ergens in de periode april-mei. In de fruitteelt worden soms lijmbanden aangebracht om de wintervlinder te bestrijden. De ongevleugelde vrouwtjes klimmen vanuit de strooisellaag omhoog in de stammen en blijven dan in de lijmband kleven. Maar de paardenkastanjemineermot kan redelijk vliegen en het aanbrengen van kleefbanden heeft weinig effect. Er zijn geen betrouwbare gegevens over de afstanden die het motje op eigen kracht kan afleggen. Men gaat er vanuit dat het motje zich op lokaal niveau vooral verspreidt via weggewaaid… Lees verder »