’Organische bodemverbeteraars zorgen voor betere groei zaailingen’

Zaaibedden die bemest zijn met organische bodemverbeteraars van DCM, leveren meer lengte- en diktegroei op. Dat blijkt uit een driejarige praktijkproef in Zundert.

Kwekers, loonwerker Huijbregts en vertegenwoordigers van CLTV, DCM en GroeiBalans beoordeelden onlangs een proef waarbij DCM Vivisol Minigran en DCM Copron is toegepast. Dit in vergelijking met standaard kunstmest (Entec) en geen latere bijbemesting.

In de behandeling met Copron bleken de planten het meest in de lengte te zijn gegroeid. Bij toepassing van Vivisol bleken de planten het meest uniform. Ook was er meer diktegroei en waren er meer haarwortels.

Aanbevolen doseringen
De aanwezigen concludeerden dat deze doseringen tot de beste resultaten op zaaibedden leiden: voor plantgoed 400 kg/ha Vivisol op het bed en licht inwerken voor het zaaien, en voor zetstammen 750 kg/ha. Voor lengtegroei ofwel voorloop 750 kg/ha Copron.

Voor winterstek werd geconcludeerd: voor lengtematen 500 kg/ha Copron inwerken. Voor een betere aanslag ofwel wortelstimulerende werking 100 kg/ha Vivifos.

Deze proef lag bij Boomkwekerij De Rutven. Ook bij andere bedrijven in regio Zundert waren proeven uitgezet met vergelijkbare resultaten. Loonbedrijf Huijbregts kan de bemesting in dezelfde werkgang als bedden maken uitvoeren.

Michel Jongenelen (DCM) verwacht dat meer kwekers zo’n bemesting uitvoeren. „Gezien de strenge bemestingsnormen, intensief kweken en verschralen van de gronden. Ook in Duitsland en België is er interesse voor dergelijke toepassingen.”

Foto’s: Michel Jongenelen

Verschillende kwekers waren bij de beoordeling van het proefgewas van Boomkwekerij De Rutven in Wernhout.