Tekort Nederlands boomzaad bottleneck voor Bossenstrategie


De komende tien jaar moet er in Nederland 37.000 hectare bos bij komen, staat in de Nationale Bossenstrategie. Dat klinkt kwekers van bos- en haagplantsoen als muziek in de oren, maar het is de vraag of ze aan die extra vraag kunnen voldoen. Er is vooral een nijpend tekort aan zaden.

Half november presenteerde minister Schouten van LNV de Nationale Bossenstrategie. Daarin staat dat er tot 2030 37.000 ha bos geplant moet worden: in bestaande en in nog te realiseren natuur, en in combinatie met andere functies, zoals woningbouw.
„Wij willen graag aan die ambitie bijdragen”, reageert voorzitter André Wijnstra van de LTO-cultuurgroep bos- en haagplantsoen op het plan. Maar hij plaatst er twee kanttekeningen bij: „Er is een nijpend tekort aan zaden. En voor sommige teelten zijn niet de juiste gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar.”Om de beoogde 37.000 ha nieuw bos aan te kunnen leggen zijn zo’n 100 tot 150 miljoen bomen nodig. (Foto: Staatsbosbeheer)

Lees in De Boomkwekerij 1 het hele artikel. Dit nummer ligt vanaf 8 januari bij abonnees op de mat. Of lees het artikel in het digitale magazine.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties