’Tekorten stapelen zich op’

„Alles wat net aan klaar is, wordt al meteen weg gekocht”, zegt Andreas Hubl, bedrijfsleider van Karl Schlegel Baumschulen in Riedlingen, Zuid-Duitsland. „Zo stapelen de tekorten zich op. Dat is helemaal niet zo slecht, vind ik.”

„We hebben een heel goed voorjaar achter de rug. De vraag was groter dan het aanbod en voor alle planten en bomen kregen we betere prijzen. De nieuwe productie voor de herfst laat langer op zich wachten dan andere jaren, door de kou in het voorjaar. Het is beter om klanten tijdelijk met alternatieven te bedienen en de prijsvorming hoog te houden dan planten moeten vernietigen of voor een schijntje te verkopen door het uitblijven van vraag. We zijn dan ook niet van plan om volgend jaar ineens 30% meer te gaan produceren. Over twee jaar zou dat gegarandeerd weer leiden tot overschotten en prijsval.”

Andreas Hubl: „We zijn niet van plan om volgend jaar ineens 30% meer te gaan produceren.” (Foto: De Boomkwekerij)

„In een zo gretige markt, sneeuwen trends een beetje onder. Toch merk ik wel dat de vraag naar hittebestendige bomen en planten al een tijdje aan het groeien is. Liquidambar styraciflua en Castanea sativa doen het nu bijvoorbeeld veel beter dan drie jaar geleden. Ook zien we dat gemeenten en groenvoorzieners vaker kiezen voor verkoelende bomen in de strijd tegen hittestress. Daar gaan we de komende jaren vast meer van zien.”

Lees de volledige rubriek in De Boomkwekerij editie 13. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al alle marktrubrieken en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties