Ter Laak Orchids start bouw tweede DaglichtKas

    Bij Ter Laak Orchids in Wateringen is de eerste paal geslagen voor de nieuwe phalaenopsiskwekerij. De kas van 5 ha wordt in zijn geheel als DaglichtKas uitgevoerd. Voor Ter Laak is het de tweede DaglichtKas. De eerste is gebouwd in 2014 en meet 4.000 m2. De afgelopen tijd hebben Ter Laak Orchids, Technokas en Bode Project- en Ingenieursbureau veel tijd gestoken in de doorontwikkeling van dit type kas.

    Van de nieuwe kwekerij wordt vier ha een ’lage’ kas met een poothoogte van 8,10 m. De ’hoge’ kas heeft een poothoogte van 11,70 m en is voorzien van een tweede teeltlaag. In april start de bouw van de stalen onderbouw.

    De lage kas wordt uitgevoerd als een 9,0 meter traliekas met een vakmaat van 5,0 meter. Op het dek komt isolatieglas te liggen met een hoofdglasmaat van 2.600 x 1.652 mm. Het glas van het zuiddek bestaat uit gehard Albarino 91+ floatglas, vierzijdig voorzien van AR-coating en gevuld met argon. In de spouw worden 16 fresnel-lenzen geplaatst. Het glas van het noorddek bestaat uit gehard Albarino High Haze floatglas gevuld met argon.

    Het directe zonlicht wordt door de lenzen in het zuiddek op een lijn geconcentreerd en opgevangen door twee beweegbare collectoren. Het water in de collectoren wordt opgewarmd van 20°C tot circa 45°C. De opgevangen warmte gebruikt Ter Laak met behulp van een dagbuffer om de kas per etmaal te verwarmen. Het overschot aan warmte wordt opgeslagen in aquifers zodat deze in koudere periodes beschikbaar is om de kassen te verwarmen.

    De gehele DaglichtKas wordt voorzien van een installatie voor Het Nieuwe Telen. Deze installatie zal via de kopgevels droge buitenlucht aanzuigen, eventueel vermengen met kaslucht en indien nodig ter plekke aanvullend verwarmen tot de binnentemperatuur. Vervolgens zal de installatie de lucht via transparante slangen over de teeltafdelingen verdelen. De warmtewisselaars in de luchtbehandelingskasten worden met lage temperatuur (LT) warmte vanuit de het collectornet gevoed.

    Naar verwachting zal deze kas jaarlijks meer dan 10.000 MWh zonnewarmte oogsten via deze warmtecollector. Door het gebruik van isolatieglas in het dek en de hoog-isolerende sandwichpanelen in de gevels bespaart de kas ook fors op gasgebruik. Naast het oogsten van warmte zal de DaglichtKas circa 25% minder gas verbruiken dan een andere moderne kas. Het project kan worden gerealiseerd mede dankzij financiële ondersteuning van de Topsector Energie en een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.