Themamiddag onkruid in Achtmaal goed bezocht

Ondanks de stromende regen, kwamen vorige week zestig kwekers naar Boomkwekerij Dictus-Hereijgers in Achtmaal voor een themamiddag over mechanische onkruidbestrijding. De bijeenkomst werd georganiseerd vanuit het project Schoon Water voor Brabant.

Tijdens de demomiddag zouden verschillende machines worden gedemonstreerd op het veld. Door het slechte weer konden de demonstraties echter niet doorgaan. Bij Boomkwekerij Dictus waren ze echter voorbereid en was de schuur vrijgemaakt, zodat de machines daar konden staan. De werking werd mondeling toegelicht.
Dictus-Hereijgers was niet toevallig gekozen als gastlocatie. De deelnemer van het Schoon Waterproject toonde zijn pneumatische schoffelmachine aan collegakwekers. John Dictus heeft samen met een aantal techneuten aan een schoffelmachine gesleuteld om hem geschikt te maken voor zijn kwekerij. De machine bewerkt drie rijen gelijktijdig voor een goede capaciteit. Tussen de rijen schoffelt hij het onkruid, in de rij wordt het onkruid weggeblazen. Dictus is tevreden met het resultaat. „Ik gebruik 70% minder herbiciden dan voorheen.”

Schoffelmachines

Tijdens de bijeenkomst worden naast fabriekstypes, schoffelmachines getoond van boomkwekers. Het blijkt dat de meeste machines uiteindelijk allemaal wel enkele aanpassingen hebben ondergaan om ze te optimaliseren voor de betreffende kwekerij. De kwekers leggen zelf uit welke aanpassingen de machines hebben ondergaan, wat de filosofie achter de aanpassing is en wat de resultaten zijn. De diversiteit aan mogelijkheden en combinaties blijkt groot. De aanwezigen zijn het wel eens: om mechanische onkruidbestrijding kan de boomkwekerij nog niet heen.

Door de stromende regen werd de demonstratie vervangen door een mondelinge toelichting over de werking van de machines.