Tijd rijp voor stadsbomen, maar wel op juiste plaatsen

Nu klimaat is verankerd in het regeerakkoord, breekt volgens weervrouw Helga van Leur de tijd aan om stadsbomen te planten. Maar dan moeten de groeiplaatsen wel goed zijn.

Van Leur, bekendste weervrouw van Nederland en ooit verkozen tot beste van de wereld, sprak woensdag bij Van den Berk Boomkwekerijen. Het bedrijf organiseerde samen met Den Ouden Groep een kennisdag over klimaatverandering en de impact ervan op groen.

Van Leur haakte meteen in op het bereikte regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil bijna €4 miljard per jaar uitgeven aan groene ontwikkelingen (met name om CO2-uitstoot te verminderen en CO2 op te slaan) en er komt een minister van Klimaat.

„Groen gaat het nu echt doen, dat is echt goed nieuws voor jullie”, zei Van Leur tegen de aanwezigen, meer dan 200 gemeenten, groenvoorzieners en ontwerpers. „Plant bomen!”

Positieve effecten van bomen zijn echter open deuren, hield architect Wolfgang Holz (gemeente Helmond) de aanwezigen voor. „Veel bomen in stedelijk gebied hebben het zwaar, last van slechte standplaatsen. Plant een boom goed, of plant hem niet.”

’Check winterhardheid toekomstbomen’

Er zijn diverse soorten en variëteiten mogelijk die bestand zijn tegen effecten van klimaatverandering, vertelde Brenda Swinkels (Van den Berk). Ook zij had een belangrijk advies voor gemeenten: „Zeker als je toekomstbomen gebruikt: check in het USDA-winterhardheidssysteem of het wel kan. Dat systeem gebruiken wij ook.”

Foto’s: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties