Tijdelijke regeling lost vertraging Plantgezondheidswet op

Nederland controleert vanaf 14 december op de nieuwe regels uit de EU-Plantgezondheidsverordening, maar is zelf nog niet klaar met de implementatie in nationale regelgeving.

Iedere EU-lidstaat moet de regels uit de EU-Plantgezondheidsverordening implementeren in nationale regelgeving. Nederland doet dit met de nieuwe Plantgezondheidswet die de huidige Plantenziektenwet gaat vervangen.

De Plantgezondheidswet heeft echter vertraging opgelopen bij de parlementaire behandeling en kan daarom niet per 14 december 2019 ingaan, aldus de Staatscourant van afgelopen vrijdag. Juridisch zouden inspecties vanaf 14 december op basis van de huidige (oude) wet moeten plaatsvinden.

Om toch te mogen inspecteren volgens de nieuwe EU-regels, heeft het ministerie van LNV de ’Regeling houdende tijdelijke maatregelen Plantenziektenwet’ vastgesteld. Deze regeling treedt in werking per 14 december 2019 en vervalt per 14 april 2020.

Lees in het digitale magazine (met inlog) de laatste stand van zaken over de EU-Plantgezondheidsverordening. De NVWA en Naktuinbouw (en andere keuringsdiensten) zullen vanaf dag 1 controleren op eisen en regels hierin, zo liet de NVWA dit vakblad weten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties