Tim Edwards importeert toch weer eiken uit Nederland

Tim Edwards (Boningale Nurseries) heeft zijn importbeleid veranderd vanwege eikenprocessierups, ten gunste van eiken die in Nederland zijn gekweekt.

Eerder zei Edwards dat hij dit seizoen geen eiken meer zou importeren, omdat niemand van de EU volgens de Britse kweker (en voormalig president van de European Nurserystock Association) zou voldoen aan de nieuwe Britse importeis.

Dat sprak de NVWA vervolgens tegen: Naktuinbouw inspecteert sinds 2016 al vrijwillig ook de omgeving van boomkwekerijen die eiken exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Dit naast de al vereiste zendingsinspectie. Volgens de NVWA voldoen Nederlandse kwekers daarom wel aan de nieuwe Britse eis.

Niet uit ander land via Nederlandse handel

Boningale heeft daarom zijn importbeleid veranderd, laat Edwards dit vakblad weten. „Wij importeren nu weer wel eiken van Nederlandse kwekers die onder controle van Naktuinbouw staan, met dus de relevante ZP-paspoortcode.” Het Britse bedrijf vereist echter ook een „geschreven bevestiging van de kwekers dat ze alleen bomen leveren die onder Nederlandse inspectie zijn gekweekt.”

Boningale zal dus geen eiken accepteren die in een ander EU-land zijn gekweekt en via een Nederlands bedrijf worden verhandeld. Edwards wijst op een reële mogelijkheid in zijn ogen. „Eiken gaan met een paspoort van een ander land naar Nederland, waarna ze naar het VK komen met een Nederlands paspoort. Dat willen we dus niet.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties