Toekomst sierteelt veilig stellen met clustering

    De economie draait op volle toeren. De sierteelt profiteert daar te weinig van, vindt anjerteler Chris Doelman. ’Door de vergrijzing wordt er weinig geïnvesteerd. We laten kansen liggen.’ De oplossing? Het bedrijf verkopen aan een cluster-BV, en een aandeel terugkopen. De BV beslist dan over investeringen. Doelman wil dit ook gaan doen.

    Na je vijftigste moet je jezelf niet meer al te serieus nemen. En na je zestigste word je een risico voor je eigen bedrijf. Dat is de zorg van Chris Doelman (49 jaar), mede-eigenaar van anjerkwekerij Nieuwland in Hoek van Holland. Hij ziet vergrijzing als grootste bedreiging voor de sierteelt. Vorig jaar ging zijn bedrijf samenwerken met collega Martin Zwinkels uit Honselersdijk in Divine Flowers. In 2020 wil Doelman een stap verder gaan met een nieuwe bedrijfsstructuur voor kwekerij Nieuwland. De directie wordt dan uitgebreid met twee compagnons. Dit moet de toekomst van het bedrijf veilig stellen.

    Heb je een idee hoe snel de vergrijzing gaat?
    „Dat gaat snel. Twintig jaar geleden was de gemiddelde sierteler 48 jaar. Tegenwoordig is dat 52 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Elk jaar is de gemiddelde leeftijd dus met een paar maanden toegenomen. Driekwart van de ondernemers ouder dan 55 jaar heeft geen opvolger. Dat is de situatie waar we nu in zitten.”

    En wat is precies het probleem daarmee?
    „Het gaat vrij aardig met de economie. Er liggen heel goede kansen, maar de tuinbouw als geheel profiteert daar te weinig van. De grootste factor daarbij is de vergrijzing. De meeste investeringen doe je voor vijftien jaar. Dus voor de gemiddelde ondernemer in de tuinbouw is dat niet meer de moeite waard. Hij borduurt voort op wat hij al heeft, en is er alleen op gericht om op een nette manier afstand te doen van zijn bedrijf.”

    Er is toch schaalvergroting?
    „Dat klopt, maar de schaalvergroting in de sierteelt is niet voldoende om de vergrijzing te compenseren. Bovendien staat het nu redelijk op slot. In het Westland kost de grond op dit moment €60 per m2. Dat is een goede prijs, maar er staat niks te koop. Veel oudere ondernemers met een gezond bedrijf willen nog even een paar goede jaren mee pakken. In de tussentijd wordt er niet meer geïnvesteerd. We moeten een antwoord vinden op deze situatie, anders houdt het voor veel bedrijven binnenkort op.”

    Lees het complete interview in het Vakblad voor de Bloemisterij nr.19, die is verschenen op vrijdag 11 mei 2019

    Chris Doelman I Foto: Joef Sleegers
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties