Topcertificering voor Nederlandse vruchtbomen in de maak

Nederlandse vruchtboomkwekers willen zich met een topcertificering onderscheiden van andere kwekers in de EU.

De LTO-Cultuurgroep Fruitgewassen heeft met Naktuinbouw besloten om Naktuinbouw Elite op te zetten voor Nederlandse vruchtbomen en vruchtboomonderstammen.

Het is een kwaliteit-plus-systeem wat topkwaliteit herkenbaar maakt op de markt. Deelname zal vrijwillig zijn.

Door dit systeem zal bijvoorbeeld onderzoek naar vruchtboomkanker mogelijk worden. „Het zal geld genereren voor onder andere onderzoek”, legt voorzitter Pieter van Rijn van de cultuurgroep uit. „De cultuurgroep heeft zelf niet veel middelen. Het systeem is volgens ons een goeie oplossing om toch financiering te krijgen voor onderzoek.”

Veel animo voor deelname

Vrijdag 2 juni wordt het systeem, wat een initiatief is van de cultuurgroep, door kwekers en Naktuinbouw verder uitgewerkt in een bijeenkomst. Volgens Van Rijn is er in de sector al veel animo voor de vrijwillige deelname. „Ik denk dat het al gaat om 80% van de Nederlandse productie.”

Aanleiding voor de opzet van de topcertificering is de vernieuwde EU-richtlijn Fruitgewassen. Plantmateriaal uit de hele EU heeft straks eenzelfde (blauwe) waarmerkstrookje. „Aan het etiket zie je dan niet meer of de bomen uit Polen of Nederland komen”, zegt Van Rijn. „Wij vinden het juist heel belangrijk dat onze bomen zich onderscheiden van de rest.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties