Opinie Coen Dekkers Topprijzen

Topprijzen

0

’Hey Coen, de beste wensen voor 2018!’ ’Hey Michel, jij ook! En dat we maar veel mooie zaken mogen doen. Heb je de mail gezien, 2 weken geleden?’ ’Ja, over je prijsverhoging? Waarom is dat nodig? We doen toch best wat zaken samen.’ ’Nou Michel, dat zal ik je vertellen, die ruimte is er gewoon in de markt, en het is zonde om die te laten liggen.’

’Hèhè, eindelijk iemand die eerlijk is. Niet iemand die loopt te zeiken dat de prijzen omhoog moeten omdat alles duurder wordt, dat de prijzen van zijn planten al lang hetzelfde zijn etc etc, bla bla. Daar word ik zo moe van. Succes Coen, ik snap het, schrijf maar vast een karretje op voor zondagavond.’

Dus…dat wordt de trend voor 2018. Gewoon een prijs vragen die goed voelt. Niet gebaseerd op kennis van je kostprijs, want daar buig je dan toch naartoe als er onderhandeld wordt. Niet gebaseerd op de producten van je concurrenten, want die zijn nooit hetzelfde. Zijn die van jou langer, dan hebben ze een ’mooiere maat’, zijn ze korter, dan noem je dat ’mooi compact’. Hoppa, opgelost.

Prijzen verhogen? Gewoon doen. Jij bent toch de baas? Jij bepaalt het toch? Waarom zou je bang zijn om het te doen? Dat je niet meer aardig gevonden wordt? Ben je bang voor afwijzing? Hey, zoek daar dan een therapeut voor, maar gooi die prijs wel alvast gewoon omhoog. Vraag je dan later maar af waar die onzekerheid vandaan komt.

Denk trouwens wel vooraf effe na over hoe je het brengt. En gebruik geen verontschuldigingen of excuses. Zeg nóóit: ’ja sorry, ik vind het ook vervelend, maar het gaat echt niet anders.’ Je vindt het toch niet vervelend? Ja, om te zeggen misschien. Maar intussen denk jij toch ook aan dat nieuwe schermdoek? Of die BMW? Of een nieuw containerveld? Het lijkt misschien sympathiek om sorry te zeggen, maar het brokkelt je vertrouwen van de klant af hoor, geloof me maar. En goed uitleggen betekent vanzelf minder weerstand.

Zo, en dan zou ik nu zeggen, heel veel succes in 2018 Ga ervoor, knal erop, roep de hele tijd dat het jouw jaar gaat worden. Enne, als u nog een goede therapeut zoekt. Ik weet er nog wel eentje.

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

avatar