Trekkerkenteken toch verplicht, maar pas vanaf 2025

  De maximumsnelheid van trekkers gaat omhoog van 25 km/uur naar 40 km/uur, en het trekkerkenteken wordt verplicht vanaf 2025.

  Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Daarmee is een eind gekomen aan de lange onduidelijkheid rond het trekkerkenteken, of Nederland dit nu wel of niet zou gaan verplichten.

  Net als elke EU-lidstaat moet Nederland aan de Europese APK-plicht voor trekkers voldoen die harder dan 40 km/uur kunnen rijden; invoering van de kentekenplicht is dan nodig. Zonder kenteken mogen ze feitelijk niet harder dan 25 km/uur.

  De Europese APK-plicht is afgelopen 20 mei 2018 ingegaan, maar Nederland heeft de wet- en regelgeving hiervoor nog steeds niet aangepast. Vorig jaar tikte de Europese Commissie Nederland hiervoor al op de vingers.

  Overgangsperiode bestaande trekkers

  Alle nieuwe trekkers zijn vanaf 2025 automatisch kentekenplichtig. Voor bestaande trekkers die APK-plichtig zijn, dus 40 km/uur kunnen rijden, geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2024. De RDW zal nog een tarief stellen voor het kenteken (achterop de trekker).

  Registratie binnen één jaar nodig

  De APK-plicht gaat niet gelden voor voertuigen die hoofdzakelijk op eigen terrein, percelen en landwegen rijden. Alle voertuigen van een bedrijf die op de openbare weg rijden, moeten binnen nu en één jaar wel geregistreerd staan bij de RDW. Elke registratie kost €18.

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties