Tuinbranche Nederland en Milieu Centraal onderzoeken duurzaamheid kerstbomen

Jaarlijks worden er in Nederland naar schatting zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. Hoe duurzaam is dat nu precies? Is een kunstkerstboom misschien duurzamer dan een echte kerstboom? Tuinbranche Nederland heeft dit onderzocht aan de hand van cijfers van Milieu Centraal.

De uitkomst is geen eenduidig antwoord. Volgens Milieu Centraal is het niet mogelijk om te zeggen dat een kunstboom of een echte boom per se duurzamer is. „De milieu-impact van kunstkerstbomen en levende kerstbomen is heel verschillend, waardoor de milieuvriendelijkste boom niet valt aan te wijzen.”

Vervoer meest vervuilend

Het meest vervuilende aspect van de kerstbomenverkoop is volgens Milieu Centraal niet de boom zelf, maar de autorit van de klant naar het tuincentrum. Wie 25 kilometer of meer op en neer rijdt voor een kerstboom, „heeft al meer impact op het klimaat dan de teelt het transport en het wegdoen van de kerstboom zelf.”

Milieu Centraal en Tuinbranche Nederland adviseren dan ook om een boom van dichtbij te halen, volgens het principe van de zogeheten korte keten. Dat geldt ook voor de aankoop van een kunstboom, omdat het soort boom bij uitstoot door vervoer niet uitmaakt. Verder wordt er geadviseerd om milieuvriendelijke verlichting in de boom te hangen.

Echte boom herplanten

Wat van groot belang is voor een duurzame boom, is om deze zo lang mogelijk te gebruiken. Dat gaat makkelijker met een kunstboom, maar is bij een echte boom met kluit ook mogelijk, namelijk door deze te herplanten. Ten slotte luidt het advies om een boom op een duurzame manier weg te doen. Echte bomen kunnen gewoon naar de gemeente, die er compost van maakt. Bomen, echt of kunst, moeten in ieder geval beslist niet worden verbrand: „dat levert rook en veel schadelijke stoffen op.”

Onlangs schreef De Boomkwekerij over de toename in verkoop via korte ketens. Lees het artikel nu in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 15/16.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties