Tuinplantenseizoen komt bij Royal FloraHolland eerder op gang

De tuinplantenomzet bij Royal FloraHolland steeg in periode 3 (van 27 februari tot en met 26 maart) met 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aanvoer in stuks daalde, de middenprijs steeg.

 

Deze stijging in tuinplanten wordt volgens de veiling veroorzaakt door het mooie voorjaarsweer. Ook wordt er gemiddeld een zwaarder product in grotere potmaten aangeleverd die hogere prijzen opleveren. De aanvoer daalde met 2% terwijl de middenprijs met 12% steeg. Primula is in deze periode een belangrijk product. De aanvoer steeg met 16% terwijl de middenprijs met 18% steeg.

 

Groei export

De export van kamerplanten steeg met 2% en de export van bloemen met 9%. Vooral de export naar Rusland zorgde voor meer snijbloemenomzet: dit komt doordat de roebel in waarde is gestegen en Internationale Vrouwendag in periode 3 viel. Bij de tuinplanten groeide het aandeel van directe stromen met 1% tot 68%. Bij kamerplanten bedroeg de groei 2%, tot 78%.

 

Moeilijk vergelijkbaar

Vergelijkingen tussen periodes op basis van omzetten in opeenvolgende jaren is soms lastig door het verschuiven van de feestdagen en daarmee de verkooppieken. In periode 3 van vorig jaar viel Internationale Vrouwendag, Engelse Moederdag en Pasen. Dit jaar valt de Engelse Moederdag en Pasen drie weken later waardoor de afzetpiek voor Pasen niet in deze periode 3 valt.