‘Tuinslakken passen zich aan klimaatverandering aan’

    Tuinslakken in steden hebben vaker een geel huisje dan slakken buiten de stad. Dat is de uitkomst van het Citizen Science project SnailSnap dat Naturalis vorig jaar heeft georganiseerd.

    Naturalis vroeg het publiek om foto’s in te sturen van tuinslakken. In totaal werden bijna 10.000 foto’s ingestuurd. Uit bestudering van de foto’s blijkt dat tuinslakken zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking en dat temperatuur invloed heeft op de kleur van de huisjes van tuinslakken.

    Donkerder van kleur

    Zo waren de huisjes van slakken die op relatief koude plekken zijn gefotografeerd gemiddeld donkerder van kleur dan de huisjes van slakken die op warmere locaties zijn gevonden. Door dichte bebouwing ligt de temperatuur in steden vaak hoger dan daarbuiten.

    Ook verstedelijking lijkt daarom effect te hebben op de kleur van de tuinslakken; in stedelijk gebied werden relatief meer slakken met lichtgekleurde, gele huisjes gefotografeerd dan in niet-stedelijk gebied.

    Klimaatverandering

    Klimaatverandering en verstedelijking zijn processen die nog steeds plaatsvinden. Om de precieze effecten van deze processen nog beter te achterhalen, ontvangen de onderzoekers ook dit jaar weer graag zo veel mogelijk foto’s van gewone tuinslakken.

    Dankzij de speciaal ontwikkelde SnailSnap-app is meedoen aan het project simpel. Met één druk op de knop maak je een foto van een tuinslak en verstuur je automatisch de gps-coördinaten van de vindplaats van de slak. Ga naar www.snailsnap.nl voor instructies en achtergrondinformatie.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties