De Boomkwekerij Nieuws Twee Brabantse waterschappen staan beregenen toch toe

Twee Brabantse waterschappen staan beregenen toch toe

0

Kwekers in de beheersgebieden van Aa en Maas alsmede Brabantse Delta mogen in april en mei toch gewoon met grondwater beregenen.

De twee waterschappen stellen namelijk geen onttrekkingsverbod in voor beregenen van grasland uit grondwater in de periode 1 april tot 1 juni. Dat betekent dat beregenen op bouwland, dus inclusief boomkwekerijpercelen, gewoon is toegestaan.

De waterschappen besloten dit gisteren; 1 april is jaarlijks de peildatum van het grondwater na de winterperiode. Tot op het laatste moment waren er twijfels over de grondwaterstand, omdat die sinds vorige zomer (veel) te laag is.

De stand is voorlopig acceptabel, maar de waterschappen blijven wel droogtemaatregelen nemen: om water langer vast te houden in de gebieden. Dat verwachten ze ook van kwekers. Die kunnen bijvoorbeeld planken in sloten leggen; de actie van Brabantse Delta ’Drempel tegen Droogte’ loopt nog steeds.

De situatie bij het andere Brabantse waterschap, De Dommel, is nog niet bekend. Evenmin bij waterschap Limburg, hoewel de NOS zondag 31 maart meldde dat er opnieuw droogte dreigt in het zuidoosten van Nederland.

Foto’s: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar