Twee planten bekroond door KVBC

Prunus nipponica ’Felice’ en Weigelia ’Wings of Fire’ zijn door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen bekroond met een KVBC-Award in Brons.

Prunus nipponica ’Felice’, in de namenlijst nog vermeld als P. nipponica ’Ellen’, heeft een brede groeiwijze en groeit uit tot een brede kleine boom. ’Felice’, gevonden als zaailing uit P. nipponica ’Brilliant’, lijkt tot op heden niet gevoelig voor Monilia, in tegenstelling tot ’Brilliant’.
De plant heeft een rijke bloei gedurende een korte periode in het voorjaar en heeft in de herfst goede herfstkleuren. Ondanks dat er meerdere cultivars in dit segment van Prunus zijn, ziet de KVBC de plant als toevoeging van het sortiment. De plant is door Plantentuin Esveld uit Boskoop ingezonden voor de keuring.

Weigelia ’Wings of Fire’ is een middelgrote struik met een bossige groei. Het blad is wat bobbelig en glimmend. De bloemen zijn paarsroze, maar de plant bloeit niet of nauwelijks. De sierwaarde van de plant wordt vooral bepaald door het blad, dat in het voorjaar bronskleurig is, in de zomer lichtgroen met een iets oranje-achtige tint is en in het najaar verkleurd naar bruinrood.
Weigelia ’Wings of Fire’ is gevonden en benaamd door Henny Kolster en is door Plantipp uit IJsselstein voor de keuring ingezonden.

De KVBC-Award wordt toegekend na een veldkeuring waarbij de plant zich in de praktijk moet bewijzen. Onlangs werden op GrootGroenPlus ook al negen planten bekroond met een KVBC-Award.