Tuin en Landschap nieuws Twente en de Achterhoek net zo droog als vorig jaar

  Twente en de Achterhoek net zo droog als vorig jaar

  0

  Het neerslagtekort in Twente en de Achterhoek is opnieuw net zo groot als in 1976, landelijk gezien het droogste jaar ooit gemeten. Vorig jaar was het ook al zo droog bij de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen.

  Dit meldt de Unie van Waterschappen. In Twente en de Achterhoek is het neerslagtekort opgelopen tot respectievelijk 269 mm en 242 mm. Dit is gelijk aan de situatie van 1976.

  Vanwege het neerslagtekort hebben de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen onttrekkingsverboden ingesteld uit oppervlaktewater. Daarnaast zijn er in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden onttrekkingsverboden voor grondwater om de natuur te beschermen. Ook andere waterschappen in het oosten en het zuiden van het land hebben onttrekkingsverboden ingesteld.

  Grote verschillen
  Landelijk gezien ligt het neerslagtekort op 176 mm. Dat is meer dan het langjarig gemiddelde voor eind juli (ca. 100 mm), maar aanzienlijk minder dan in 2018 en 1976 (ca. 250 mm).

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar