Vakgroep luidt noodklok vanwege Xylella

De LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten probeert samen met Economische Zaken en de NVWA een noodfonds voor de boomkwekerij opzetten, voor het geval dat Xylella uitbreekt.

Voorzitter Henk Raaijmakers luidt de noodklok, na de laatste vondst van de quarantaine-bacterie in kersenbomen op het Spaanse eiland Mallorca. „Xylella is nu al opgedoken in Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. We zijn al bijna omringd.”

De boomkwekersvoorman wuift de gedachte weg „dat het wel allemaal zal meevallen, want Mallorca is toch een eiland? Nee, het is wachten op het moment dat Xylella ook in Nederland wordt gevonden. Door de EU-handel lopen we een enorm risico.”

Met een noodfonds zouden gedupeerde bedrijven, na een uitbraak, financieel geholpen kunnen worden. „Het zou al fijn zijn als we dan in de buurt kunnen komen van een enigszins verzachtende situatie”, aldus Raaijmakers.

EU-geld beschikbaar
Via een vrijwillige bedrijfsverzekering kan zo’n fonds gevuld worden. Daarnaast is er volgens Raaijmakers cofinanciering mogelijk. „Er is EU-geld beschikbaar, maar dan moet het bedrijfsleven wel 25-50% zelf betalen.”

De komende weken bekijkt de LTO Vakgroep onder kwekers hoe groot het draagvlak is voor de opzet van een noodfonds. Na de jaarwisseling staat hierover overleg gepland met EZ en de NVWA.