Van Oers: Omzet ook in seizoen 2019-2020 gegroeid

De omzet van bedrijven met bos- en haagplantsoen en met containerteelt is in het seizoen 2019-2020 wederom gemiddeld gegroeid. Dat blijkt uit het nieuwste sectorrapport van Van Oers Agro.

Het accountantskantoor uit Zundert meldt dat zijn klanten met bos- en haagplantsoen terugkijken op een topjaar. De gemiddelde omzetgroei van 10% in het najaar van 2019 heeft zich in het voorjaar van 2020 doorgezet. Middelgrote bedrijven (15-25 ha) hebben 20% meer omzet gerealiseerd, daarmee is een inhaalsprong gemaakt op kleine (tot 15 ha) en grote bedrijven (groter dan 25 ha).

Arbeidskosten stijgen mogelijk verder

De arbeidskosten zijn wel weer gestegen. In het najaar waren deze met 10% gegroeid (vergeleken met het najaar van 2018), in het voorjaar met 20%. De arbeidskosten zullen volgens Van Oers mogelijk verder stijgen, omdat personeel tijdens werk afstand moet houden vanwege corona. Dat leidt tot minder efficiënt werken.

Bedrijven met containerteelt hebben volgens Van Oers ook afgelopen seizoen een goed rendement behaald. In het najaar daalde de omzet, maar dat is in het voorjaar naar boven toe gecorrigeerd: de omzet is toen met gemiddeld 10% gegroeid. Bedrijven die volgens Van Oers focussen op kwaliteit, wisten de hoogste omzetgroei te realiseren.

Bij containerteelt waren de arbeidskosten in het seizoen 2018-2019 nog met 20% toegenomen. Afgelopen seizoen zijn die kosten minder gegroeid: bij kleine bedrijven (tot 2 ha) met 10%, en bij middelgrote (2-4 ha) en grote bedrijven (groter dan 4 ha) met nog geen 5%.

Bos- en haagplantsoen weinig tot geen last van corona

In het sectorrapport is specifiek aandacht voor de omzet in de maanden maart tot en met juni vanwege corona. In die maanden is de omzet van bedrijven met containerteelt afgenomen met 5%. De omzet met bos- en haagplantsoen is juist gestegen met 10%. Corona heeft dus een negatieve impact gehad op containerteelt, maar bos- en haagplantsoen heeft er weinig tot geen last van gehad, concludeert Van Oers.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties