VBW: in basis positief over Troonrede

  VBW is in de basis positief over de aanpak waarvoor het kabinet heeft gekozen. Geen bezuinigingen, maar investeringen moeten Nederland uit de crisis halen. De brancheorganisatie roept het Kabinet wel op om te komen met extra maatregelen om het consumentenvertrouwen en de binnenlandse consumptie te vergroten.

  De Rijksbegroting helpt Nederland investerend uit de crisis te komen. Het steun- en herstelpakket, het nieuwe Groeifonds, de nieuwe investeringskorting (BIK) en tal van andere maatregelen geven vertrouwen. Een kanttekening: wanneer er een nieuwe, grote uitbraak van het coronavirus komt, zal dit wederom grote gevolgen hebben voor de economische en maatschappelijke ontwikkelingen.

  Verlagen van BTW en verdere verlagen van arbeidskosten en sociale premies hebben meer besteedbaar inkomen tot gevolg. Dat zijn dus prima instrumenten om de groei te stimuleren. VBW is pertinent tegen het verhogen van het minimumloon (zoals voorgesteld door een aantal vakbonden en politieke partijen). Daardoor komt het rendement van de bedrijven verder onder druk te staan.

   Kiezen voor banen

  Daar waar er normaal gesproken wordt gekozen voor bezuinigingen en zwaardere lasten voor de burgers, is er nu gekozen voor het investeren in banen. Dat is belangrijk, want de werkeloosheidscijfers lopen op. Om het behoud van banen te stimuleren zijn veel van de noodmaatregelen verlengd.

  Daarnaast krijgt het midden- en kleinbedrijf (mkb) een lastenverlichting. Deze bedrijven hoeven vanaf 2021 minder winstbelasting (VPB) te betalen.

  De zelfstandigenaftrek wordt wel versneld afgebouwd met stapjes van €110 extra per jaar, boven op de verlaging van €250 per jaar die al was afgesproken. Op dit moment is de zelfstandigenaftrek €7.030 en komend jaar €6.670, een netto inkomensdaling van €360. De arbeidskosten worden wel verminderd.

  Bron: VBW

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties