Veel animo voor stukje wildernis in eigen achtertuin

    Zo’n 800 Nederlanders krijgen deze maand hun eigen Tuiny Forest: 6 m2 inheemse wildernis in de eigen achtertuin. Het gaat om een project van IVN Natuureducatie en duurzame plantenwebshop Sprinklr.

    „Het is fantastisch dat steeds meer mensen het belang gaan inzien van natuur in de eigen omgeving”, reageert Maarten Bruns van IVN. IVN Natuureducatie en Sprinklr, die het project Tuiny Forest samen zijn begonnen, zijn overweldigd door de grote animo.

    Inheemse planten

    Komende week worden de inheemse bossen in dozen verpakt en verzonden naar particulieren door heel Nederland. De Tuiny Forests bestaan uit inheemse planten en bomen. Dit is beter voor de biodiversiteit omdat ze aantrekkelijk zijn voor hier voorkomende insecten.

    Dat de interesse in de Tuiny Forests zo groot is, blijkt wel uit het feit dat de minibossen al een maand zijn uitverkocht. „De mensen die kiezen voor een Tuiny Forest hebben vaak gelezen over de achteruitgang van biodiversiteit, maken zich zorgen en dragen graag in hun eigen ruimte bij aan een verbetering”, licht Liedewij Loorbach van Sprinklr toe.

    Er kan inmiddels op een nieuwe lading Tuiny Forests worden ingetekend. Deze wordt verzonden in maart 2021.

    Japanse methode

    Een Tuiny Forest bestaat uit vijf inheemse bomen en vijf inheemse heesters en een zakje met inheemse zaden. De bomen en heesters worden dicht bij elkaar geplant, op 6 m2. Dit is een beproefde Japanse methode voor snelle herbebossing. Hierdoor groeit het bosje extra snel, en verbetert de kwaliteit van de bodem ook in rap tempo.

    Op die manier staat er binnen twee jaar een kleine wildernis in de tuin, waarin vogels en egels bescherming en eten vinden, allerlei insecten voedsel kunnen vinden en waar diertjes zich kunnen voortplanten. Hoe meer van dit soort eilandjes door Nederland, hoe meer kans soorten hebben om te overleven. Het project Tuiny Forest is mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties