Veilingmeester Jeroen van Sprang: ’Het is een tranendal’

„Het is een tranendal”, zegt veilingmeester planten Jeroen van Sprang om 9.30 uur na afloop van het veilen in Naaldwijk. Hij verwacht dat kwekers de komende dagen daarom minder zullen aanvoeren.

„Alle koopkracht is weg”, zegt Van Sprang. „Ik hoor van klanten aan de klok dat ze vrijdag nog best veel bestellingen hadden opstaan, maar 80% daarvan is in de loop van het weekend afgezegd.”

Van Sprang over de aanvoer: „Veel kwekers staan aan het begin van het seizoen. Vandaag stond er daarom – ondanks de slechte dag van vrijdag – nog best wat aanvoer. Kwekers wilden vandaag nog wel de proef op de som nemen, om zo hun beleid voor de rest van de week te kunnen bepalen.”

Minimaal 25% vaste planten draait door

„Van Buxus en coniferen bleven de prijzen ondermaats maar daarvan werd in ieder geval nog veel verkocht. Bij vaste planten lag dat anders. Daarvan zijn de prijzen slecht en is het percentage doordraai een stuk hoger, uit m’n hoofd zeg ik dat van vaste planten minimaal 25% vanmorgen in Naaldwijk doordraaide. Bij m’n collega in Aalsmeer was dit overigens niet veel anders.”

Over de komende dagen zegt Van Sprang. „Wat ik nu meemaak is uniek, in de slechtste zin van het woord. Ik heb dit in al die jaren nog nooit meegemaakt. Ik weet niet hoe de komende dagen er uit gaan zien, maar kwekers hebben onvoldoende reden om hun producten naar de klok te blijven brengen.”

De tuinplantenklok in Naaldwijk in betere tijden: de tribune is vol. Maandag 16 maart zaten volgens een schatting van de veilingmeester zo’n 40 inkopers op de klok.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties