Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Verbod neonicotinoïden in buitenteelten een feit

  Verbod neonicotinoïden in buitenteelten een feit

  0

  De Europese Commissie heeft op 27 april besloten het gebruik van de neonicotinoïden imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam in buitenteelten te verbieden. Vooraf al heeft landbouwminister Schouten laten weten hier mee te kunnen leven en dat ze over de gevolgen met de sector in gesprek wil. Of daarbij ook zomerbloemen en trekheesters de revue passeren valt te betwijfelen. Uit een impactanalyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt namelijk dat in deze teelten voldoende alternatieven voor handen zijn.

  Nefyto en LTO Nederland vinden de beslissing teleurstellend. Het doet de belasting op het milieu eerder stijgen dan verminderen. En er is te eenzijdig gekeken naar de wetenschappelijke rapporten die rond neonicotinoïden zijn verschenen. Ook vinden ze bezwaarlijk dat Schouten het advies van het Ctgb in de wind slaat. Het college heeft haar geadviseerd de Europese Commissie te verzoeken het voorstel aan te passen, omdat risicoreducerende maatregelen mogelijk zijn waardoor voor enkele toepassingen een veilig gebruik is vast te stellen.

  Neonicotinoïden blijven wel inzetbaar in kasteelten, ook al gelden daarvoor inmiddels wel stringente zuiveringseisen.

  Lees meerdere reactie vrijdag 4 mei in de Bloemisterij.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar