Verdubbeling van aantal boomkwekers dat wil uitbreiden

Het percentage boomkwekers dat wil uitbreiden is eind vorig jaar gestegen van 8,1% naar 16,5%. Tegelijkertijd daalt het percentage stoppers licht. Dat blijkt uit de jaarlijkse BoomkwekerijScanner van AgriDirect.

Van de boomkwekers zegt 16,5% het bedrijf te willen uitbreiden of te laten opvolgen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2017. De laatste jaren schommelde het percentage van kwekers met uitbreidingsplannen tussen 6,5% en 9,7%.

Het percentage uitbreiders is het hoogst bij bedrijven met meer dan 20 hectare (33,3%) en bij bedrijven met 12 tot 20 hectare (31,5%). Kleinere bedrijven zijn veel minder geneigd om uit te breiden. Het laagste percentage is te zien bij bedrijven met minder dan vier hectare (12,8%).

Percentage stoppers daalt licht

Van 2014 tot en met 2016 was het percentage boomkwekers dat wil stoppen of afbouwen ongeveer 11,5%. In 2017 steeg dit percentage fors naar ruim 16%. In 2018 kwam dit percentage uit op 15,7%.

Het percentage stoppers is het laagst bij de grootste bedrijven (1,3%). De kleinste bedrijven het vaakst aan te willen stoppen of afbouwen (19,6%). Overblijvende bedrijven worden daardoor steeds groter.

Henk Raaijmakers-Voorzitter LTO vakgroep Bomen en Vaste Planten zegt over de ontwikkeling: „Grotere bedrijven zijn waarschijnlijk goed door de crisis gekomen en hebben hun afzet op niveau kunnen houden. Nu de economie de laatste jaren weer aantrekt, zijn deze bedrijven in staat om weer uit te breiden. Daarnaast wordt er geacht om te investeren in certificering bijvoorbeeld wat betreft milieuregels. Ook hier kunnen grote bedrijven makkelijker mee omgaan. Kleinere bedrijven hebben daarentegen veel meer moeite gehad met de economische crisis en investering in milieumaatregelen. Nu de economie weer aantrekt zijn deze bedrijven juist eerder geneigd om te stoppen of af te bouwen.”

De gegevens van AgriDirect zijn afkomstig uit een telefonische enquête onder ongeveer 1.400 boomkwekers. Deze enquête werd eind 2018/begin 2019 afgenomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties