Hortipoint Veredelaars vragen politiek beperkende regels weg te nemen

  Veredelaars vragen politiek beperkende regels weg te nemen

  0

  Belangenbehartiger van veredelaars Plantum roept de Tweede Kamer op met stimulerende regelgeving te komen zodat zij de volledige potentie van planten te kunnen benutten. Daags voor de internationale Fascination of Plants Day (18 mei) heeft Plantum daarom een petitie aangeboden in De Haag.

  Stel je voor dat je via moderne genentechnologie de deur waarlangs ziekteverwekkers een plant binnendringen gewoon in zijn geheel weg kunt halen. Nu is het zo dat ziekten zich aanpassen aan resistenties; de dichte deur weten ze altijd wel weer een keer open te krijgen. Maar door de toegangsdeur gewoon helemaal weg te halen, kan een ziekte zich aanpassen wat ‘ie wil, maar binnenkomen is er dan niet meer bij.

  Met een in simpele taal verwoord voorbeeld probeert Plantum politici in te laten zien dat veredelaars geen strobreed in de weg moet worden gelegd om de potentie van planten goed te benutten. Dat is hard nodig omdat de wereldbevolking groeit en het klimaat verandert. Planten kunnen in potentie een bijdrage leveren aan het oplossen van die vraagstukken, maar daarvoor is het wel nodig dat de veredeling zijn werk goed kan doen.

  Concreet vraagt Plantum van de politiek:

  • Steun voor fundamenteel onderzoek omdat veel nog onbekend is over processen in en om de plant. Die kennis kan weer sturingsmogelijkheden opleveren;
  • Stimulerende regelgeving voor toegang tot genetische bronnen èn adequate bescherming van nieuwe plantenrassen.
  • Werkbare regelgeving rond het gebruik van veredelingsmethoden.

  Reageer op dit artikel

  avatar