‘Vergoeding voor deel van de kosten bij aanbestedingen’

    Ondernemers zouden een vergoeding moeten krijgen voor een deel van de kosten die zij maken in een aanbestedingsprocedure. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland, die steeds meer klachten horen vanuit branches en bedrijven over vergaande en onredelijk eisen die aanbestedende diensten stellen.

    „Soms moeten architecten al complete ontwerpen aanleveren of IT-bedrijven volledige websites”, zegt MKB-Nederland-directeur Leendert-Jan Visser namens beide organisaties. „Wij vinden dat dat veel te ver gaan. De Aanbestedingswet schrijft voor dat aanbestedende diensten proportionele eisen stellen.”

    Intrekken

    Daarnaast trekken aanbestedende diensten soms aanbestedingen in. Bedrijven hebben al dan vele uren gestoken in een project, dat vervolgens wordt afgeblazen. „Bijvoorbeeld omdat de aanbestedende dienst zich heeft verkeken op de kosten’, zegt Visser. Volgens de overheid behoort dit tot ondernemersrisico, zo bleek vorig jaar uit een brief van toenmalig minister Kamp van Economische Zaken.

    Risico

    Daardoor overwegen sommige ondernemers om zich niet meer in te schrijven voor aanbestedingen. De hoeveelheid tijd en geld die in voorbereidingen gestoken moet worden, weegt dan niet meer op tegen het risico dat de ondernemer loopt.

    „Een vergoeding dwingt aanbestedende diensten om heel helder te formuleren wat ze van ondernemers vragen en hoe ze de tenderkosten kunnen beperken”, besluit Visser.

    Tegemoetkoming

    Op donderdag 8 februari praat de commissie Economische Zaken en Klimaat over een mogelijke tegemoetkoming voor ondernemers die te maken hebben met een ingetrokken aanbesteding. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland past een vergoeding goed in de wens van de overheid om beter en slimmer aan te besteden.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties