De Boomkwekerij Markt Verkoop richting tuincentra komt nog niet los

Verkoop richting tuincentra komt nog niet los

0

Slecht, matig en dramatisch. Tegen het einde van de beursdag bij Groen-Direkt van vandaag (20 maart) waren de geluiden over de handelsstemming eensluidend.

„De verkoop in Engeland is tot nu toe heel matig geweest”, zegt een van de inkopers op de lagenbeurs van Groen-Direkt. In zijn kielzog heeft hij twee klanten uit het zuiden van Engeland bij zich. „Bij hen ligt nog 10 cm sneeuw en dat betekent dat ze vandaag bijna niets kopen, maar ook volgende week nog niet. Dat doen ze op z’n vroegst pas over twee weken, maar dan moet deze week de weersverbetering wel doorzetten. Voor bloeiende Prunus-soorten, Viburnum tinus en Daphne moet die omslag heel snel komen anders is dat seizoen al verloren.”

Planten hebben te lijden

Een stukje verder op de lagenbeurs laten Barry en Adrian Ward een vergelijkbaar geluid horen. „We’re not happy with the situation”, zeggen zij. De temperaturen zijn in Ierland veel te laag en vooralsnog verkopen ze in hun tuincentrum nog maar bitter weinig. „Het is qua tijd van het jaar een beetje te vroeg om ons echt zorgen te maken, maar de zon moet wel gaan schijnen, dan komt alles wel goed. De economie draait weer beter en de mensen willen straks echt wel geld aan planten uitgeven.” Maar niet alleen de verkoop is momenteel problematisch. „De snijdende koude wind zorgt er voor, dat veel planten buiten moeilijk goed te houden zijn.”

Adrian (links) en Barry Ward op de beurs van Groen-Direkt. „Het is dat we twee geleden de vlucht al hadden geboekt, anders waren we hier niet”.

Groen-Direkt mist handel voor Pasen

Het beeld van bovenstaande klanten wordt bevestigd door Gert Koert, mede-directeur van Groen-Direkt. „Voordat de beurs vanochtend begon lagen we nog wel voor op vorig jaar, maar dat is nu aan het einde van de beurs niet meer het geval”, zegt hij. „Onze voorsprong is weg. Perkgoed loopt slecht en dat geldt ook voor heesters als Magnolia en vroegbloeiende Prunus en bijvoorbeeld Vinca.”
Ook Koert denkt dat een omslag zeker twee weken op zich laat wachten. „De extra verkoop voor Pasen zijn we kwijt. Ook als het dit komend weekend heel mooi weer wordt, zal de verkoop volgende week nog niet meteen zijn hersteld. Daarvoor hebben onze klanten nog te veel in hun tuincentrum staan.”

De handel voor Pasen had volgens Gert Koert vandaag moeten gebeuren. „Maar dat gebeurde helaas niet”, zei hij tegen sluitingstijd van de beurs. Tegen die tijd waren, ook de klanten die wel de moeite hadden genomen om te komen, inmiddels naar huis.

Reageer op dit artikel

avatar