De Boomkwekerij Verlengen

Verlengen

0

Er zijn van die dingen die je gewoon liever vergeet. Het zit wel ergens in je hoofd, maar het flitst te snel voorbij om er echt aandacht aan te besteden. Of je vindt andere dingen belangrijker. Dat vooral.

Want eigenlijk kan je het niet missen. En weet je heel goed dat je je spuitlicentie elke vijf jaar moet vernieuwen. En dat er allemaal verschillende manieren zijn om die verlenging te regelen: Vier bijeenkomsten volgen of lekker modern via e-learning. Dat is vrij vertaald: een beetje doorklikken via internet als je even geen zin hebt om te werken. Of als het heel slecht weer is, of juist heel goed.

Je voelt hem zeker al aankomen. Verlengen, dat ging me niet meer lukken. Want iets dat is afgelopen, dat kun je niet meer verlengen. Ja, ik vergeet ook wel eens wat. Of eigenlijk had ik er gewoon geen zin in. En de vorige keer dat ik die spuitlicentie had verlengd, was het pas echt doorklikweer geweest en ik dacht: dat lukt me deze keer wel weer. Dus niet. Ik beken. Ik heb een paar maanden zonder spuitlicentie gezeten.

Gelukkig was ik dit voorjaar in het bezit van een paar heel fijne stagelopers. Met bijbehorende docenten. Een stuk of drie per stageloper. Man, ik heb nog nooit zoveel onderwijzend personeel op mijn kwekerij gezien. Ik hoop dat ze allemaal wat hebben geleerd die mensen hier. Ik in ieder geval wel. Het heeft me een hoop geld gescheeld.

Want voor €150 kun je dus gewoon een examen spuitlicentie doen. En krijg je er nog een informatiemap bij ook! Het kost je ongeveer twee uur om dat examen te doen, half uurtje heen rijden en half uurtje terug, laten we zeggen drie uur totaal. Dat e-learningdoorklikken kost je dus €349, en je moet wel heel snel kunnen klikken wil je dat binnen vier uur kunnen afronden. En dan die vier bijeenkomsten volgen buiten je bedrijf, ik weet niet hoe het op jullie bedrijven gaat, maar als ik vier dagdelen spijbel, lopen de kosten ook aardig op.

Over vijf jaar verloopt mijn spuitlicentie dus alweer. En dan hoop ik maar dat de pasjescontroleurs wel weten dat ze me dan moeten controleren, maar toch even andere dingen belangrijker vinden. Dat vooral.