’VK accepteert EU-plantenpaspoort bij Xylella-eisen’


Het Britse landbouwministerie DEFRA stelt vanaf vandaag strengere eisen aan Xylella-waardplanten die het VK inkomen. Het goede nieuws is volgens Anthos dat kwekers via een EU-plantenpaspoort aan deze eisen kunnen voldoen. „Deze uitkomst is een opluchting voor kwekers en handelaren”, zegt Hendrik Jan Kloosterboer, secretaris bij Anthos.

Het VK haakt volgens Kloosterboer in op Europese garantstelling en dat is volgens Kloosterboer goed nieuws. „Dat het EU-plantenpaspoort wordt geaccepteerd is een goede en praktische oplossing.” De toetsverplichting voor waardplanten blijft volgens Kloosterboer onveranderd.

Onlangs maakte DEFRA bekend dat met ingang van 4 maart het VK strengere eisen stelt aan de import van waardplanten van Xylella fastidiosa. Een van de eisen is dat aangetoond moet worden dat waardplanten minimaal drie jaar geteeld zijn in een land of gebied dat vrij is van Xylella. Kwekers en handelaren ageerden tegen deze maatregel vanwege de complexiteit om dit met terugwerkende kracht te kunnen doen.

Lees meer over de achtergrond van de maatregelen in De Boomkwekerij editie 5. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het Nieuwsinterview met Hendrik Jan Kloosterboer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties