Vlaamse boekenschrijver: ’Groen is machtig’

De Vlaamse boekenschrijver Ivo Pauwels hield bij de opening van GrootGroenPlus in Zundert een betoog over groen.

„We leven in een tijd vol veranderingen, maar het verleden levert de sleutels voor het heden en de toekomst”, sprak Ivo Pauwels die zo’n 80 boeken op zijn naam heeft staan. „Eén miljard jaar geleden was het een volkomen zuurstofloze wereld. En toen kwamen de planten, er kwam zuurstof. Groen is machtig.” Hij kon wel honderden voorbeelden noemen van stoffen uit de natuur die als medicijn dienen. „Tot Taxol uit Taxus die kanker een halt toeroept.”

Pauwels relativeerde klimaatverandering, dat is altijd al „schering en inslag. Lang geleden was hier toendramoeras en zou u met blote voeten in ijskoud smeltwater staan. Toen kwam er veel meer CO2 in de atmosfeer dan nu. De ecologische voetstap van de mens was vele malen groter dan nu, die was toen loodzwaar want bossen werden platgebrand en landbouw bracht nauwelijks iets op.”

De huidige klimaatverandering „is aan onszelf te danken”, aldus Pauwels die oplossingen van mensen tegen klimaatverandering ’schijnoplossingen’ noemt. „Zwavel de atmosfeer in? Eén vulkaanuitbarsting doet hetzelfde. Vanaf het jaar 536 was de aarde enkele jaren, dag en nacht, in duisternis gehuld door een vulkaanuitbarsting. De impact was veel groter dan andere catastrofen voor de mens zoals de pest.”

’Herbebossing en begroening is levensnoodzaak’

Volgens Pauwels zijn klimaatwetenschappers het over één ding eens: „Herbebossing en begroening is levensnoodzaak.” De Vlaamse auteur herhaalde weer dat groen machtig is en zei tegen zijn toehoorders op GrootGroenPlus: „U leeft ervan, u levert de grondstof voor nieuwe begroening dat ook mooi en sexy is.” Maar hij sloot af met: „Trouwens, de natuur wint altijd. Als u de grondstof niet levert, doet de natuur het wel zelf op de lange termijn.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties