Vlaamse boomplantdag wijst op groene belang

Tijdens een boomplantdag in Oudenaarde, de Vlaamse Groen- en Bloemenstad 2019, hebben overheden en sectoren gewezen op het nut van meer aanplant.

De boomplantdag was 20 februari georganiseerd door de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) en de AVBS. Een wintereik ging de grond in als symbool voor meer groen en bomen in de stad. Quercus petraea kan goed tegen hitte en droogte en is volgens de organisatie daarom een ideale klimaatboom.

Oudenaarde vertegenwoordigt dit jaar Vlaanderen in de internationale groencompetitie Entente Florale Europe. Op boomplantdag zei burgemeester Marnic De Meulemeester dat er ’heel wat redenen zijn om te investeren in een groene stad; ook bedrijven vestigen zich graag in een groene omgeving.’

’Organiseer jaarlijks boomplantdag’

De Oost-Vlaamse gedeputeerde Leentje Grillaert wees op het belang van onderhoudsvriendelijk openbaar groen en subsidiemogelijkheden voor aanplant. De Belgische boomkwekersvoorman Lucien Verschoren (AVBS) riep iedereen op om jaarlijks een algemene boomplantdag te organiseren, naar oorspronkelijk Amerikaanse traditie.

De traditie startte in 1854 in Nebraska. Journalist en uitgever J. Sterling Morton begon een actie om de Amerikaanse staat opnieuw te bebossen. Dit initiatief kreeg navolging in andere staten en landen over de hele wereld. De Nationale Boomfeestdag in Nederland heette tot 1980 ook Boomplantdag.

Foto: AVBS

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties