Advies Vogelbescherming tegen buxusrups: Buxus eruit, bessenstruik erin

Vogelbescherming Nederland ziet als beste oplossing tegen buxusrups het verwijderen van Buxus en deze te vervangen door iets anders. Consumenten die toch hun Buxus in de benen willen houden adviseert zij hun tuin vriendelijk te maken voor natuurlijke vijanden zoals mussen, mezen en kauwen.

Op site van Vogelbescherming Nederland werpt de organisatie een aantal vragen op. Zo vraagt zij zich af of Buxus verloren is. En of de middelen die gebruikt worden tegen buxusrups gevaarlijk zijn voor vogels en of Buxus nog zonder hulp van insecticiden te redden is.

Pyrethrine niet inzetten

Middelen op basis van Pyrethrine worden tegen buxusmot veel ingezet. Over het mogelijke gevaar voor vogels van dit middel zegt Margriet Montizaan van het Dutch Wildlife Health Center: „Niemand die het weet en de kans dat we erachter komen is klein. Het middel wordt zeer snel afgebroken. Maar tot we meer weten, is het beter het zekere voor het onzekere te nemen en het middel niet te gebruiken.”

Over het mogelijke gevaar van Pyrethrine voor insecten is Vogelbescherming Nederland duidelijk: dit middel werkt op het zenuwstelstel van alle insecten. Het doodt dus ook lieveheersbeestjes, vlinders en andere insecten. Gebruik dit insecticide dus niet, luidt het advies.

Buxus eruit

Als beste oplossing tegen buxusrups ziet Vogelbescherming Nederland: Buxus eruit, bessenstruik erin. Of vervangen voor een andere plant van de lijst van insect- en vogelvriendelijke struiken die zij op haar site laat zien.

Consumenten die koste wat het kost hun Buxus willen redden adviseert zij hun tuin vriendelijk te maken voor natuurlijke vijanden zoals mussen, mezen en kauwen. Van deze natuurlijke vijanden is het volgens Vogelbescherming Nederland bekend dat zij rupsen eten.

 

guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
BuxusjoostTD
BuxusjoostTD
6 jaren geleden

Heb een tuin vol buxus. Kan ik de rekening sturen naar de Vogelbescherming?

M. Jansen
M. Jansen
6 jaren geleden
Antwoord aan  BuxusjoostTD

Zeur niet zo. De vogelbescherming kan er niets aan doen dat de buxusplanten ziek worde.

Buxuxvriend
Buxuxvriend
6 jaren geleden

Ja, precies. Kan ik de rekening voor deze vervanging aan de vogelbescherming geven ?

John mulder
John mulder
6 jaren geleden

Buxus is giftig, de rupsen dus ook.
Vogels gaan er dus gewoon aan dood.
Goede tip van de vogelbescherming, wauw.

Quirijnen
Quirijnen
6 jaren geleden

Er zijn genoeg goedwerkende middelen op natuurlijke basis beschikbaar om buxus gezond te houden zonder het milieu te belasten.

Hanneke Osterlee
Hanneke Osterlee
5 jaren geleden

De Ilex crenata wordt ook als vervanger voor de buxus aangeraden. De eerste vlinder die eitjes legt op de ilex crenata is gesignaleerd in nederland. Het is de Plesiomorpha flaviceps. Ook een exoot uit china/japan. Wordt deze ook invasief?