Voorspelde hitte zet klokprijzen onder druk

De aankondiging van tropisch weer heeft direct een negatief effect op de tuinplantenprijzen aan de klok bij Royal FloraHolland. Vrijdagochtend was er in Naaldwijk volop doordraai van perkgoed en sommige Salvia in P13 ging voor €0,25 weg.

Het was vrijdagochtend op de tuinplantenklok van Royal FloraHolland in Naaldwijk geen al te vrolijke bedoening, maar dat mag ook geen verrassing heten. Het aangekondigde tropische weer zorgde voor terughoudendheid bij tuinplanteninkopers.
Zo werden onder andere Salvia p13 verkocht voor €0,25, Lupine p19 voor €0,27 en Buxus-bollen voor €0,90. Petunia draaide zelfs volop door.
Inkoper Tim Leendertse van Gimall Plants zegt over de marktsituatie: „Het is triest, het is allemaal niks. Het is zo goedkoop dat ik me toch ook wel weer moet inhouden om niet te veel te kopen.” Leendertse kocht onder andere drie karren Salvia p12 en p13. „Deze gingen nu voor ongeveer €0,20 terwijl die onlangs nog €1,- opbrachten. Niet normaal.”
Ook kocht hij een aantal Euonymus fortunei ‘Harlequin’ voor €0,80, die eerder dit jaar nog dubbele opbrachten. „In het voorjaar gaan deze €1,65, maar voor €0,80 durf ik ze nu wel op voorraad te kopen”.

Toch was het niet alleen maar kommer en kwel aan de klok. Zo komen er grote Acer voor bij die bijna €70,- opbrengen, een grote Metasequoia, 1 op een kar, die eveneens voor €70,- wordt verkocht.
En Agapanthus p19 met volop knop brengt deze ochtend zo’n €7,- op. „Da’s nog wel geld. Ongeveer hetzelfde als waarvoor de kweker de planten rechtstreeks aanbiedt”, aldus Leendertse.

Het verbaast Leenderts trouwens dat kwekers niet vaker actief tuinplanten aanbieden. „De prijzen op de klok zijn nu zoveel lager dan de prijzen die kwekers bijvoorbeeld in FloraXchange vragen. Waarom doen ze mij of mijn collega-inkopers niet vaker een aanbieding die daar qua prijs tussen in zit?”, vraagt hij zich af.

Meer over de ervaringen van inkopers op de tuinplantenklok leest u in De Boomkwekerij 14. In dit artikel deelt een aantal inkopers hun ervaringen op de tuinplantenklok in dit afgelopen voorjaar. De Boomkwekerij 14 ligt 5 juli bij abonnees op de mat.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties