Voorstel EU Green Deal: ’Bossen moeten verbeteren’

Diverse media melden dat de EU 2 miljard bomen zou willen planten, maar het voorstel van de Europese Commissie voor de Green Deal benoemt noch bomen noch aantallen.

Het voorstel van de EC dat woensdag is gepresenteerd, omvat vrij globale plannen om de EU in het jaar 2050 klimaatneutraal te maken. In de Engelse tekst staat nergens ’trees’ genoemd, wel een keer ’plant’ maar in de context van ’coal plant construction’, een kolencentrale.

In het voorstel staat wel dat bossen als ecosystemen ’onder toenemende druk staan als gevolg van klimaatverandering’. Daarom moeten de bossen in EU ’verbeterd worden in kwaliteit en kwantiteit’. De EC noemt verder kort precisielandbouw, biologische landbouw en agroforestry als voorbeelden van duurzame productie- en beheermethoden.

’Boom komt niet uit 3D-printer China’

Het voorstel van de EC rept dus niet over 2 miljard bomen die volgens diverse media geplant zouden worden. Volgens EenVandaag is dat aantal bomen de wens van Eurocommisaris Frans Timmermans. In een video maakt boomkweker Gerard van der Bijl namens Tree Centre Opheusden duidelijk dat benodigde bomen eerst gekweekt moeten worden. „Een boom komt niet van een 3D-printer uit China.”

Eerder was in Nederland het idee om 100.000 ha nieuw bos aan te leggen. „Dat moet kunnen”, zei Gert-Jan Nabuurs, buitengewoon hoogleraar en onderzoeker bosbouw aan Wageningen University & Research twee jaar geleden. Intussen krijgt Nederland daadwerkelijk meer bos. „We zijn goed op weg”, zegt Nabuurs bij EenVandaag. „Maar er moet nog een flinke tand erbij.”

Het voorstel voor de Europese Green Deal is intussen besproken en goedgekeurd door de EU-lidstaten. De EU moet dus in 2050 klimaatneutraal zijn (alleen Polen doet nog niet mee omdat het voor elektriciteit afhankelijk is van kolencentrales), meldt de NOS.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties