Voorzitters adviesraden schrijven brandbrief over tariefvoorstel FloraHolland

De voorzitters van de adviesraden Sjaak Buijs en Jan Mantel hebben collega kwekers een brief geschreven waarin ze pleiten voor de tariefvoorstellen van Royal Floraholland. „Een aantal grote kwekers was echt van plan de coöperatie te verlaten. Wanneer leden vertrekken moeten de vaste lasten door een steeds kleinere groep leden worden opgebracht. Hiermee kom je in een vicieuze cirkel van tariefsverhoging terecht.’

De voorzitters van de adviesraden voor bloemen en planten reageren op de onrust die er is ontstaan onder met name klokkwekers over de voorstellen van FloraHolland om de kloktarieven de de karheffing te verhogen.

Mantel en Buijs wijzen op het traject dat doorlopen is. „Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen. Niemand kan zeggen dat je niet de kans hebt gehad om mee te praten. Maar het lijkt nu als je hier en daar de berichten leest, dat vooral het bedrijf het voorstel verdedigt en „de kwekers in verweer komen. Dat vinden wij niet terecht als je kijkt naar het proces dat we met z’n allen hebben doorlopen en vandaar dit bericht.”

De voorzitter zeggen dat het voorstel voor- en nadelen heeft  „Wij zelf gaan er met dit voorstel op achteruit, maar toch vinden wij dat het een goed voorstel is waar we voor moeten stemmen.

Een belangrijke reden daarvoor is dat een aantal grote kwekers echt van plan was de coöperatie te verlaten, omdat de kosten langere tijd niet meer in verhouding staan wat ze ervoor krijgen. „Net zo goed als dat de grotere leden de kleine leden nodig hebben voor de diversiteit van het aanbod, hebben de kleineren de groteren nodig voor de volumes. Wanneer leden vertrekken moeten de vaste lasten door een steeds kleinere groep leden worden opgebracht. Hiermee kom je in een vicieuze cirkel van tariefsverhoging terecht.”

Volgens Buijs en Mantel gaat de verhoging om een klein percentage van de totale kosten. „Voor de meesten die een verhoging krijgen – zo ook wij zelf – gaat het om een aantal honderden of een paar duizend euro. Dat is natuurlijk niet weinig, maar ook geen reden om te roepen dat er voor de kleine kwekers niets gedaan wordt.”

Buijs en Mantel geven ook aan dat ze vinden dat er met elkaar gepraat moet worden over de klok en het gebruik of misbruik daarvan. „We denken ook dat die discussie gaat komen en binnen de Ledenraad zijn we het gesprek al gestart. Wij weten ook dat er geluisterd zal worden wat wij als leden vinden. De tijd dat onze mening niet telde ligt echt achter ons.”

Jan Mantel

 

Sjaak Buijs

 

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
6 jaren geleden

Als de grote kwekers echt zonder de veiling zouden kunnen, waarom nemen ze dan niet zowiezo afscheid van de cooperatie? Wat is de reden voor een kweker om lid te blijven als ze de cooperatie niet nodig hebben? Die is er niet! Ook de grote kwekers kunnen niet zonder de cooperatie.

René van Holsteyn
René van Holsteyn
6 jaren geleden
Antwoord aan  Marc

Laten we het eerst maar eens hebben over het afrekenen via Royal Flora Holland,prachtig systeem dus als de grote weg willen lopen,laat ze gewoon gaan,maak samen een markt plaats met behoud van de tribunes in Nederland.
Flora Holland is groot genoeg om dat in te blijven vullen.
Alleen is het wel belangrijk dat alle informatie goed naar buiten wordt gebracht,daarmee bedoel ik ook richting kopers,daar blijkt dat wij niet of nauwelijks worden betrokken bij jullie overleg.
Terwijl dat juist zo belangrijk is.!

Hans
Hans
6 jaren geleden

volgens mij snappen ze nog steeds niet waar de zere plek zit: WIJ SUBSIDIEEREN KLOKDUMPEN !! En, Oh ja, daarna gaan we kijken hoe we de klok sterker kunnen maken……….Dat is zoiets als een dijk doorsteken en dan gaan praten hoe het gat gedicht kan worden!